Стало відомо, чи можуть військкомати скасувати бронь від мобілізації

В Україні багато військовозобов'язаних громадян мають відстрочку від призову. Вона надається працівникам критично важливих підприємств. Однак багатьох турбує питання, чи можуть військкомати скасувати бронь від мобілізації. Чи мають ТЦК (військкомати) такі повноваження, розповіла юрист Галина Токмач, передають Патріоти України.

Багато компаній зараз намагаються забронювати своїх працівників від мобілізації, оскільки через масовий призов кваліфікованих фахівців у ЗСУ деякі підприємства вже відчувають реальний кадровий голод.

Право на бронь від мобілізації для своїх працівників мають підприємства, які виконують мобілізаційні завдання, ті, що займаються випуском продукції для Міноборони, а також ті, що забезпечують життєдіяльність окремих регіонів.

Крім того, право на бронювання своїх працівників можуть отримати не лише ті, хто працює безпосередньо на ВПК або в комунальному секторі, а також великі приватні підприємства, які приносять країні та бюджету високі доходи.

При цьому слід знати, що ТЦК не займаються бронюванням від мобілізації. Це не входить до сфери їхніх повноважень. Підприємства узгоджують списки працівників, яких вони хочуть забронювати, у Міноборони. А потім у Мінекономіки формують список військовозобов'язаних громадян, яким дають бронь від мобілізації та приймають рішення щодо надання їм відстрочки від призову.

А оскільки військкомати не беруть участі в цьому процесі, то вони й не можуть скасувати надану бронь. При цьому, якщо заброньованому працівникові дали повістку, він має з'явитись у військкомат, маючи при собі документ, що підтверджує його бронь. Це має бути витяг із наказу Мінекономіки.

Якщо при цьому у військкоматі відмовляються приймати такий документ і все ж таки намагаються мобілізувати заброньованого працівника, він має відправити цей документ на адресу ТЦК цінним листом з описом вкладення. Такого листа надсилають через Укрпошту

"Західні країни охопить хаос громадянської війни": Ілон Маск "спрогнозував", що чекає на Європу

середа, 24 квітень 2024, 12:39

Західні країни рано чи пізно захопить хаос громадянської війни. Про це заявив у соцмережі Х американський мільярдер Ілон Маск. Таким чином він відреагував на публікацію канадського професора Гада Саада, який спрогнозував конфлікт через міграційну політ...

Житель Прикарпаття захоплювався вагнерівцями і російськими "казаками", але далі втрутилась СБУ (фото)

середа, 24 квітень 2024, 12:27

В Івано-Франківську судитимуть антиукраїнського агітатора, який захоплювався вагнерівцями і російськими "казаками". Йому "світить" до 8 років в'язниці. Про це повідомили у Службі безпеки в Івано-Франківській області, передають Патріоти України. Інтерне...