Starlink проти Мордора. Як інтернет Ілона Маска допоможе українцям на війні

Глава Мінцфіри Михайло Федорову звернувся до Ілона Маска з проханням відправити в Україну термінали високошвидкісного супутникового інтернету Starlink. Маск відповів, що вони вже в дорозі, передають Патріоти України.

«Ілоне Маск, поки ви намагаєтеся колонізувати Марс — Росія намагається окупувати Україну. Поки ваші ракети успішно приземляються з космосу — російські ракети атакують цивільне населення України. Ми просимо надати Україні станції Starlink і звернутися до розсудливих росіян, щоб вони виступили проти цього», — написав Федоров у Twitter. За кілька годин Ілон Маск відповів, що сервіс Starlink вже доступний в Україні, і станції для супутникового інтернету відправили до нас.

Під час першої фази запуску супутників Starlink на 72 орбітах у першій орбітальній оболонці компанія SpaceX вже розмістила майже 1600 своїх супутників на висоті близько 550 км. над поверхнею Землі.

Під час другої фази компанія повинна запустити ще 4408 супутників на навколоземну орбіту, а всього планується установка майже 30 тис. супутників на орбітах висотою від 340 до 614 км.

Наразі супутниковий інтернет Starlink доступний між 45 і 53 градусами широти, і заявку на його використання подали близько 750 тис. жителів США, Канади, Австралії, Нової Зеландії 10 країн Північної Європи, враховуючи Велику Британію. Вартість обладнання та підключення до мережі Starlink складає від $500 до $2500, а щомісячний тариф коштуватиме $100-$500.

Starlink не є універсальним рішенням для жителів міст та районів, де доступний широкосмуговий інтернет. Компанія SpaceX планує покрити своєю мережею всі важкодоступні регіони Землі, де неможливо встановити високошвидкісне з'єднання.

Головна перевага Starlink — швидкість: на відміну від інших видів супутникового інтернету компанія Ілона Маска надасть користувачам швидкість завантаження від «150 до 500 Мбіт/сек». Середня швидкість завантаження мобільної мережі 4G за умов нормального навантаження становить близько 20 Мбіт/сек.

Ймовірно, можливість підключення та обладнання Starlink в Україні допоможуть мешканцям багатьох регіонів, які залишились без доступу до мережі.

Крім отримання якісної інформації та кібервійни проти окупанта, захищене високошвидкісне підключення також може використовуватися і у військових цілях. Відомо, що в армії використовують супутниковий зв’язок для комунікації у важкодоступних місцях. Starlink може значно покращити цей процес.

«Працює майже як наш спецзв’язок. Starlink можна буде використовувати в цивільних та військових цілях», — прокоментували заяву Маска у Держспецзв’язку України.

У Львові солдат застрелив полковника

четвер, 16 травень 2024, 21:41

У Львові Личаківський районний суд засудив старшого солдата за випадкове вбивство полковника. Про це йдеться в Єдиному реєстрі судових рішень, передають Патріоти України. Трагічний інцидент стався у листопаді 2022 року на території однієї з військових ...

Приєднався до ЗСУ минулого року: Під час бою загинув імам харківської мечеті

четвер, 16 травень 2024, 20:41

У бою на Харківщині загинув імам однієї з мечетей Харкова Артур Якубов. Про це повідомила журналістка Ельвіна Сейтбулаєва на своїй сторінці у Facebook, передають Патріоти України. У перші місяці війни будинок Артура Якубова у передмісті Харкова зруйнув...