Стародавній Марс був затоплений під час штормів, які могли тривати тисячі років: Вчені приголомшили відкриттям

За допомогою сучасних супутникових знімків і топографічних даних команда вчених зі Школи геонаук Джексона (США) досліджувала водозбірні басейни марсіанських "палеозер" і встановила, що 3,5-4 мільярди років тому Марс був затоплений під час штормів, які могли тривати тисячі років. Про це дослідження повідомляє видання Daily Mail, передають Патріоти України.

Дослідники відібрали 96 озер відкритого і закритого басейнів, а також їх вододіли для вивчення. Вони провели вимірювання розмірів і обсягів озер і їх вододілів за допомогою супутникових зображень поверхні. При цьому вони враховували можливе випаровування, щоб з'ясувати, скільки ж води було необхідно для заповнення марсіанських озер.

Учені виявили, що в одному випадку випало від 13 до 520 футів (4-150 метрів) опадів або танення снігу, що призвело до повені на Червоній планеті. Однак команда зазначає, що зараз працює над визначенням того, як довго тривав один епізод, і кажуть, що це можуть бути дні, роки або тисячі років.

Клімат стародавнього Марса давно є загадкою для астрономів. Русла річок і палеозера свідчать, що там колись випала значна кількість опадів. Однак зараз він повністю висох і скільки там було води, а також куди вона вся зникла, є дуже цікавим питанням.

Сумнівний крок: Експерт пояснив, які обмеження чекають на українців призовного віку за кордоном і як їм діяти

п’ятниця, 26 квітень 2024, 7:50

Чоловіки призовного віку, які перебувають за кордоном, для будь-якої взаємодії з державними органами тепер мають повертатися до України. За кордоном наразі недоступні будь-які консульські послуги, окрім видачі документа для повернення. З точки зору пра...

"Не терпіла зухвальства і зайвого пафосу": На фронті загинула військовослужбовиця та журналістка Алла Пушкарчук

п’ятниця, 26 квітень 2024, 7:22

Дівчина пішла на війну ще у 2014-му, залишила світ мистецтва, навчання в університеті Карпенка-Карого і омріяну кар'єру театрознавиці. . За словами Крапивенка, коли Пушкарчук взяли в команду "Тижня", вона зросла від новинаря до повноцінної культурно...