"Ставлення до людей було, м’яко кажучи, як до скотини. Поваги - нуль": Поранений актор розповів. що його шокувало в українській армії

Актор театру і кіно Андрій "Актор" Валенський, який приєднався на початку 2024 року до Збройних сил України, розповів, як проходив навчання у війську після мобілізації й у яких умовах доводилося жити. Він пішов на службу насамперед тому, щоб не створити собі образ боягуза, але й керувала ним акторська цікавість, щоб краще розуміти ролі військових під час зйомок у кіно, передають Патріоти України.

Про свою мобілізацію актор майже нікому не розповідав до останнього. Він пригадав в інтерв'ю "Суспільному", що під час навчання від жахливого ставлення керівництва рятувала акторська цікавість. Він тодішні події переживав як репетицію ролі у фільмі.

"Я на все дивився як актор, який готується до ролі. Мені була цікава атмосфера, як люди спілкуються, які є персонажі. Це мене дуже підтримувало психологічно. Там був старшина трошки з похмілля. Ставлення до людей було, м’яко кажучи, як до скотини. Поваги – нуль. Він усіляко показував, що ми – ніхто", – зізнався він і додав, що серед його побратимів не було жодної людини, яка б не боялася.

Актор незабаром і сам втратив ту жагу воювати з російськими загарбниками. Він переживав, чи зможе покластися на когось з його поплічників, які були неабияк демотивовані.

"Вони сиділи тихенько, наче жертви. Розмови у них були як у жертв. А собі думав: мені з цими людьми воювати, йти в бій. Ось тоді у мене стався сильний психологічний збій. Я не готовий був воювати з цими людьми. Я ж не можу на них розраховувати", – пригадав актор.

Пізніше його скерували на навчання до Великої Британії, й хоч воно було не дуже практичним, але ставлення до військових було кардинально іншим. "Мене дуже добре навчили володіти зброєю, штурмувати окопи та будинки, ходити на тривалі дистанції з наплічниками", – сказав Валенський.

Вже після повернення на Батьківщину актор приєднався до лав 5 окремої штурмової Київської бригади. Він розповів, що там значно поглибили його знання і навчили тактики бою. Андрій Валенський пригадує: думав, що війна відбувається так, як показують у фільмах – "гарно, груди вперед, зі сторони це було ефектно, проте на війні такого "героя" відразу вб’ють".

"У цій бригаді ставлення до бійців дуже хороше. Тут мене знову почали навчати на штурмовика. Нас навчали бійці, які вже мали досвід боїв. Тож вони нас навчали тому, що буде на війні. Але як піхоту. Вони казали, що дуже важко буде дійти до позицій. Ми кидали бойові гранати, стріляли бойовими, з РПГ, з кулемета, ховалися від осколків", – розповів він.

Згодом актор керував дронами. Після не дуже вдалого виходу на позицію між Кліщіївкою та Іванівським в Донецькій області він отримав значні травми, а його 25-річний напарник загинув.

На початку серпня його колега Римма Зюбіна розповіла, які саме травми одержав актор на фронті: "В Андрія Валенського черепно-мозкова травма, контузія, розбите та зашите обличчя, зламаний ніс, зламана ліва рука, обпечена права рука, роздроблене праве стегно".

Зробив свій вибір: Ексголкіпер збірної України переплив Тису, втік із країни та підписав контракт із білоруським клубом

середа, 11 вересень 2024, 18:22

Колишній голкіпер молодіжної збірної України Денис Шеліхов переплив Тису, щоб перейти до білоруської "Славії-Мозир", повідомляє Sport-express.ua. За інформацією джерела, 35-річний футболіст нібито ретельно готувався до втечі з країни, кілька місяців хо...

Не для всіх: Хто з чоловіків має право на виїзд за кордон у вересні

середа, 11 вересень 2024, 17:48

В період дії воєнного стану виїзд за кордон військовозобовʼязаних осіб віком від 18 до 60 років заборонено. Однак існують винятки і певні категорії осіб мають право на перетин кордону у випадках, передбачених законодавством. Правила перетинання державн...