"Стій, стрілятиму": На Вінниччині чоловіка не хотіли випускати з ТЦК та погрожували зброєю - розгорівся скандал

Ще у 2022 році Олександр Кудрань залишив свій військовий квиток у Тульчинському територіальному центрі комплектації та соціальної підтримки для підтвердження даних, коли отримав повістку та проходив ВЛК. Тоді його не мобілізували. Згодом на підприємстві «Вінницяобленерго», де працює Олександр, йому оформили бронь на основі копій військового квитка, передають Патріоти України.

Однак нещодавно працівнику повідомили, що для продовження бронювання в майбутньому необхідно принести оригінал військового квитка.

— Сказали, що наступне бронювання буде можливим лише з оригіналом військового квитка, з QR-кодом та ВЛК, — пригадує чоловік.

Повинен пройти ще раз ВЛК?

Тож 27 серпня Олександр Кудрань вирушив до Тульчинського РТЦК та СП, де зберігався його військовий квиток. Він приїхав з дружиною рано вранці, одразу зайняли живу чергу. Проте черговий сказав подружжю, що немає сенсу чекати, бо до обіду їхня черга не дійде. Родина поїхала додому, а повернулися після 14.00. Близько третьої години черга Олександра підійшла.

— Я зайшов і повідомив на приймальні, що мені потрібно. Мене направили до 11-го кабінету. Я зайшов, пояснив ситуацію, мені сказали вийти і почекати, — розповідає Олександр. — Просидів я хвилин 40. Ніхто нічого не говорив. Я знову підійшов до приймальні. Там був хлопець, який з моїми даними зайшов у той самий кабінет і через кілька хвилин сказав, що я можу зайти.

У кабінеті було кілька осіб, які сиділи за столами. Олександр Кудрань підійшов до першого столика та знову пояснив причину свого візиту.

— Чоловік одразу сказав, що я неодноразово не з'являвся за повістками. Я відповів, що був хворий і були інші причини, але запитав, коли саме не з'являвся. Поруч був ще один працівник ТЦК, який говорив по телефону, але одночасно слухав мою розмову, — говорить чоловік. — Той, з ким я говорив спочатку, сказав, що я маю пройти ВЛК. Я відповів, що проходив його в червні 2022 року. Він сказав, що я повинен пройти його ще раз. Я запитав, на який закон він посилається, який зобов'язує мене проходити ВЛК раз на рік або раз на два роки. У цей момент чоловік поруч втрутився в нашу розмову і почав на високих тонах говорити, що я маю проходити ВЛК щороку. Я відповів: «Я можу проходити хоч кожен день». Він сказав: «Отже, будеш кожен день». Я просто сказав «Добре», щоб якось завершити розмову.

Варто зазначити, що Олександр записував цю розмову на диктофон, тому підтвердження цього діалогу є у розпорядженні редакції.

«Тебе не відпускали»

— Інший чоловік за ноутбуком знову сказав, що я не з'являвся за викликами кілька разів, не відповідав на дзвінки або не реагував. Я відповів: «Добре, коли саме?» Він сказав: «Ви не з'явилися на відправку за бойовим розпорядженням». Я відповів: «Представте мені повістку з моїм підписом, і я вам надам документ, який підтвердить, що я на той час був заброньований або хворий». Тут знову втрутився той працівник і сказав: «Ти сильно грамотний? Тобі що, юриста викликати або ти адвокат?» — пригадує чоловік. — Врешті-решт, мені сказали, що військовий квиток я не отримаю. Я відповів: «Добре, я все зрозумів. Мені тут більше нічого робити». Я розвернувся, і мені сказали: «Тебе не відпускали». Я відповів, що далі буду домагатися свого військового квитка через обласний ТЦК. Він сказав: «Зачекай, тебе не випустять». Це була розмова з тим чоловіком, який втрутився раніше.

Коли Олександр вже виходив з приміщення ТЦК, один з чергових на воротах вже мав його пропустити, як розповів чоловік. Однак інший черговий махнув, щоб той не поспішав.

«Ми вас без повістки не випустимо»

— Я підійшов і сказав, що виходжу. Він запитав: «У вас є повістка?» Я відповів, що немає. Він сказав: «Тоді верніться і в чергового візьміть повістку». Я запитав: «Яким законом це передбачено?» Він відповів: «Ми вас без повістки не випустимо». Я сказав: «Тоді ви мене затримуєте?» Він відповів: «Ні, ми вас не затримуємо, але без повістки не випустимо». Я, не зважаючи на них, відкрив хвіртку, але один з них вибіг за мною. Я зробив кілька кроків і почув «Стій, стрілятиму» чи щось подібне. Я розвернувся, моя дружина теж підскочила, почала ніби ставати між нами. І він передьорнув затвор автомата. Дружина і я на нервах, кажемо: «Стріляй, давай».

Закінчилося все без наслідків. Олександр розповів, що черговий завмер в такому положенні, і коли вони з дружиною зрозуміли, що він нічого не зробить, просто розвернулися і пішли.

Однак уже ввечері чоловіку подзвонив дільничний і попросив приїхати, щоб дати пояснення стосовно його погроз працівникам Тульчинського РТЦК та СП. Як пояснили, йому у поліції, то до них надійшло повідомлення.

Наступного дня Олександр з дружиною вирішили поїхати до Тульчинського районного відділку поліції. Вони також написали заяву про погрози з боку працівників Тульчинського РТЦК та СП. Наразі відомо, що заяву зареєстрували та прийняли.

Журналістка «20 хвилин» надсилала запит до командування ОК «Південь» з проханням прокоментувати ситуацію ще 17 вересня. Станом на сьогодні відповіді не отримали.

Чи повинні заброньовані особи проходити ВЛК?

Щодо проходження ВЛК: військовозобов'язані громадяни України, які заброньовані від мобілізації, не повинні проходити ВЛК до того часу, поки діє бронювання. Про це в ефірі телемарафону заявила заступниця директора департаменту з розвитку електронних послуг Міністерства цифрової трансформації Валерія Ткач.

Раніше журналістка «20 хвилин» спілкувалася з вінницьким адвокатом Владиславом Бурдигою на тему ВЛК. Він також наголосив, що якщо є бронь, то військовозобов'язані не повинні проходити ВЛК.

— Якщо військовозобов'язаний не проходив ВЛК взагалі або якщо закінчився термін дії постанови ВЛК, то його дійсно мають направити на проходження, — говорить Владислав Бурдига. — Водночас, якщо військовозобов'язаний має право на відстрочку (зокрема, у зв'язку з бронюванням) і заявляє про таке право, то його не мають направляти на ВЛК. Також варто зазначити, що є багато людей, які ніколи не стояли на військовому обліку. Без проходження ВЛК стати на облік неможливо, а без обліку неможливо подати заяву про відстрочку.

Адвокат наголосив, що якщо військовозобов'язаний має законні підстави для відстрочки або бронювання, він повинен чітко заявити про це в ТЦК та СП і наполягати на тому, що він не підлягає направленню на ВЛК.

— Практика по країні різниться. На мою думку, під рукою потрібно мати зібраний пакет документів, що надають право на відстрочку, та заповнену заяву у двох примірниках, щоб мати можливість негайно її подати, — зауважує Владислав. — Якщо ТЦК та СП, на думку військовозобов'язаного, вчиняють щодо нього незаконні дії, то слід негайно звертатися за правничою допомогою до адвоката.

Нагадаємо, у Могилів-Подільському виник конфлікт між демобілізованими пораненими військовими і працівниками місцевого Територіального центру комплектації та соціальної підтримки. Також у Вінниці працівники ТЦК затримали лікаря інтерна, якого примусово утримували. Детальніше про це можна прочитати у матеріалі.

Джерело: 20 хвилин

Йому було лише 59: Колишній асистент головного тренера збірної України несподівано помер у США

п’ятниця, 27 вересень 2024, 19:27

Колишній асистент головного тренера збірної України з баскетболу Джо Вульф пішов з життя у віці 59 років. Про це повідомив клуб НБА Мілвокі Бакс, де Вульф раніше працював асистентом у тренерському штабі, передають Патріоти України. Бакс зазначили, що с...

У Дагестані вибухнула автозаправка, є загиблі та постраждалі (фото, відео)

п’ятниця, 27 вересень 2024, 19:16

В столиці Дагестану Махачкалі у четвер, 27 вересня, вибухнула АЗС. Пʼять людей загинуло, серед них — дитина. Про це повідомило пропагандистське агентство РИА Новости, передають Патріоти України. Причини та обставини вибуху на заправці в Дагестані з’ясо...