Стояв у витоків чернечого життя Русі: 23 липня вшановують одного з найбільших святих України, співзасновника Києво-Печерської лаври

За повір'ям у обраний день преподобний Антоній може повернутися після вже майже тисячолітнього усамітнення. Адже мертвим ніхто угодника Божого не бачив, а спроби дістатись до місця його перебування кожного разу зазнавали невдачі

23 липня віряни вшановують Антонія Печерського, котрий поряд зі своїм учнем Феодосієм починається засновником Києво-Печерського монастиря, духовним лідером Лаври.

Згідно письмових джерел, Антоній Печерський народився в 983 році, в місті Любеч, під Черніговом. Ще в юності вирішив присвятити життя Богу. У "Повісті временних літ" сказано, що Антонія в мирському житті звали Антипа. Він вирушив на Афон, прожив там кілька років і прийняв чернечий постриг з ім'ям Антоній. Пізніше ігумен Афонського монастиря відпустив Антонія додому, щоб той поширював християнську віру на рідній землі.

Антоній оселився в печері на Берестовій горі біля Дніпра. Слава про ченця-самітника незабаром поширилася Києвом та більш віддалених міст - до Антонія приходили за благословенням і порадою. Поступово навколо почали збиратися послідовники.

Першими учнями преподобного стали Никон і Феодосій. Коли кількість ченців досягла 12, вони викопали велику печеру з келіями і церквою і стали там жити (комплекс Дальніх Печер). Це був початок Києво-Печерської Лаври. Над ченцями Антоній поставив ігуменом одного з перших учнів - Феодосія, а сам випив собі нову печеру і став жити як самітник, бо тяжів саме до такого послуху Богові. Але і там до нього стали підселятися послідовники. Так були засновані Ближні Печери. Трохи пізніше над Дальніми печерами була побудована дерев'яна церква на честь Божої Матері.

Преподобний Антоній Печерський мав дар прозріння і чудотворення. Він передбачав події й лікував хворих. Святий старець всіляко уникав слави та почитання людського, навіть від своїх учнів. Коли наблизився час його, преподобний відійшов у віддалену частину Ближніх печер, після чого в проході утворився завал. Спроби учнів відкопати прохід були марними - грунт обсипався ще більше. Ченці залишили марні спроби, коли усвідомили, що така була воля їхнього духовного батька. З тих пір вважається, що преподобний Антоній спочиває під спудом. Заповідником робилися спроби відкопати місце спочинку Антонія Печерського. І хоча у науковців було знаряддя набагато краще оббитих залізом дерев'яних лопат ченців 11 століття, успіху вони також не досягли через рух грунту, котрий загрожував новими обвалами.

Святого Антонія згадують 23 липня за юліанським календарем. За новоюліанським календарем шанувати його будуть 10 липня.

Народні прикмети

роси немає вранці - ввечері піде дощ;

сильний грім в цей день - до сильної зливи, а глухий грім - до затяжного і тихого дощу;

верхівка берези пожовкла - осінь буде ранньою.

У народі 23 липня - свято Антонія Громоносця. У цей день зазвичай бувають грози.

Що сьогодні не можна робити

Багато заборон цього дня пов'язані з водою:

заборонено сваритися і кричати - це гріх;

не можна кидати у воду сміття і лаятися біля води;

не варто розповідати про свої плани - не вдадуться.

Не одягайте і не носіть брудний або несвіжий одяг - це до хвороб. Цього дня не перуть і не прибирають. Поганою прикметою вважається допивати воду за кимось, особливо за дітьми.

Що можна робити

23 липня моляться преподобному Антонію. Просять у святого миру, зцілення від недуг, розради в печалі. Перед молитвою обов'язково належить вмитися. Кажуть, вода в цей день має особливу силу.

Також 23 липня потрібно обов'язково викупатися та надягти чистий одяг - це захистить від недуг на цілий рік.

У цей день добре брати шлюб - всі союзи будуть щасливими і під захистом святого.

У російському Барнаулі спалахнула масштабна пожежа на фабриці (фото, відео)

неділя, 29 вересень 2024, 20:15

В Алтайському краї пожежники ліквідують спалах в адміністративній будівлі «Барнаульського меблевого комбінату». Про це повідомляє пресслужба МНС Росії, передають Патріоти України. «Площа пожежі в Барнаулі збільшилася до 6 000 квадратних метрів. Підрозд...

Відомого італійського футболіста знайшли мертвим у готелі з раною голови

неділя, 29 вересень 2024, 20:00

Колишній футболіст італійського клубу Кальярі Андреа Капоне пішов із життя у 43 роки. Сьогодні вранці його знайшли мертвим у готелі в Кальярі, передають Патріоти України. Як повідомляє La Gazzetta dello Sport, у Капоне виявили глибоку рану голови. Ймов...