Сторінками історії: Останнього сотника УПА родич здав НКВДистам за 36 тис. рублів

2 лютого 1950 один із останніх сотників УПА застрелився у криївці біля Коломиї в оточенні енкаведистів. За 36 тисяч рублів його викрив шваґер.

Сотня Михайла Москалюка на псевдо “Спартан” близько 40 разів виходила з оточення російських спецслужб. У кінці 1940-их за його голову радянська влада обіцяла півмільйона рублів, передають Патріоти України з посиланням на видання Нескорена нація.

“Спартану” навіть вдалося переконати начальника опергрупи НКВД перейти на сторону повстанців. На рахунку Москалюка - сотні убитих енкаведистів, захоплені арсенали та висаджені у повітря тюрми.

Сам Москалюк поплатився втраченим оком - завжди ходив у пов'язці. На момент смерті мав всього 28 років.

Криївку Москалюка у лютому 1950-ого викрили завдяки зраднику. Петро Щербатюк, за завданням НКВД, одружився з сестрою “Спартана”, увійшовши у довіру викрив родича, за що отримав 36 тисяч рублів. Крім того Щербатюк виказав окупантам ще 18 повстанців. Після невдалої спроби покинути країну був арештований і засуджений Службою безпеки ОУН до страти.

Останній схрон “Спартана” знаходився у його родинному обійсті.

"В ніч на 2 лютого 1950 року величезна кількість червоних карателів щільним кільцем оточила засніжені Іванівці. Вороже кільце поступово стискалося і вдосвіта велика ударна група енкаведистів підійшла до будинку Москалюків. Ворогам було точно відомо, що "Спартан" удома. І хоч від схрона під батьківською хатою простягався підземний хід метрів на 40-50 до сусіда, годі було ним скористатися, оскільки інвазія москалів була настільки щільною, що із зони села вирватись було неможливо”, - згадував 2 лютого 1950-ого сусід Москалюків.

Поки тривали “переговори” з енкаведистами повстанці спалили усі документи і наклали на себе руки. Їхні тіла показово поклали біля сільради в Іванівцях.

Сьогодні на місці гибелі сотника УПА - пам'ятний знак.

Є важливий момент: Командир пояснив, чим замінити демобілізацію в Україні, і чому вона не потрібна до завершення війни

п’ятниця, 26 квітень 2024, 6:59

Командир 93-ї окремої механізованої бригади "Холодний Яр" полковник Павло Паліса виступив проти демобілізації до кінця війни. Військовий вважає, що набагато важливіше отримати можливість частіше проводити ротації для відновлення боєздатності підрозділі...

Потрібний перекладач

п’ятниця, 26 квітень 2024, 6:59

З дипломатичної на офісно-президентську. Держдеп наголошує, що в України – проблеми зі свободою слова. Зокрема, марафон висвітлює урядову позицію…. Минулого року Держдеп наголошував на тому, що закриття трьох незалежних від влади каналів – це проблема....