Стрітення Господнє 2021: Історія свята, головні традиції і заборони 15 лютого

У понеділок, 15 лютого, християни східного обряду відзначають Стрітення Господнє - одне з найдавніших і значущих православних свят, передають Патріоти України.

Історія свята Стрітення Господнє

Слово Стрітення в перекладі означає "зустріч". Саме в цей день на 40 день після народження Сина Божого Діва Марія принесла його в Єрусалимський храм на посвяту. Там відразу зрозуміли, що дитина - син Божий.

Вважається, що цей день став зустріччю двох епох старої і нової, а для вірян ця дата стала розмежуванням понять під назвою "старий заповіт" і "новий". Також в народі в цей день вважають, що зима зустрічається з весною.

Що треба зробити на Стрітення Господнє

Це свято має глибокий сенс, який пов'язаний з появою Сина Бога, Спасителя всього людства і надії всіх і вся. В цей день треба обов'язково відвідати храм і прочитати молитви за здоров'я рідних і близьких, про зцілення і прославляння Господа Бога.

В цей день в храмах освячують свічки і воду. Стрітенська вода вважається такою ж сильною і цілющою, як і водохресна. Нею можна поїти хворих дітей, кропити нові речі.

Освячені свічки запалювали під час грози, погодних катаклізмів - щоб уберегти будинок від біди. А крім цього і під час пологів або коли людина помирала в муках.

Що не можна робити на Стрітення

Як і в інші великі церковні свята, в цей день не можна сваритися або лаятися. Також заборонено виконувати важку фізичну працю, вишивати, прибирати, прати. Крім цього, варто утриматися від подорожей. Раніше цей день супроводжувався негодою, тому мандрівники могли загинути в дорозі.

У цей світлий день не можна лаятися і сваритися. Будь-яка навіть незначна сварка може спричинити серйозні наслідки. Якщо ви відчуваєте гнів або роздратування, прочитайте молитву, щоб душа заспокоїлася.

Прикмети на Стрітення Господнє

В народі вірять, що на Стрітення зима зустрічається з весною, а тому з цим днем пов'язано багато прикмет.

  • Сонячна погода на Стрітення говорила про гарний урожай, сніжна і морозна - до пізньої весни з дощами.
  • Якщо день теплий, то й весна буде такою ж.
  • Як на Стрітення з дахів капає, ще більша буде зима.
  • Передбачити погоду могла і курка: якщо нап'ється біля порогу води - весна буде теплою і ранньою.

Не зважаючи на астрономічний штраф: Голлівудська актриса родом з України відмовилася грати росіянку в серіалі Netflix. Студія не зглянулась на мотивацію дівчини (відео)

п’ятниця, 29 березень 2024, 2:35

Голлівудська акторка родом з України Іванна Сахно розірвала контракт зі стримінговою платформою Netflix, бо не захотіла в новій кінороботі грати росіянку. В інтерв'ю для ТСН вона розповіла, що тепер їй потрібно виплатити компенсацію. За її словами, їй ...

Росіяни загадили море смертоносним непотребом: На одеському пляжі вибухнула протикорабельна міна

п’ятниця, 29 березень 2024, 1:45

В Одесі пролунав потужний вибух. На один з пляжів винесло протикорабельну міну. Міну викинуло на берез через штормову погоду, де вона і вибухнула, повідомило Оперативне командування "Південь" в Telegram. Через обмеження доступу людей до пляжної зони в ...