"Створять нереальні для життя умови та будуть катувати": Білоруський блогер розповів, що чекає на Протасевича, та умови роботи журналістів

Робота білоруських медіа в умовах диктаторського режиму нинішньої влади Білорусі є неможливою, а на білоруського журналіста та колишнього головного редактора проєкту NEXTA Романа Протасевича чекають серйозні випробування. Про це в ефірі українського телеканалу сказав Ілля Добротвор, білоруський журналіст та блогер, передають Патріоти України.

"Оскільки білоруська влада мстива, вони будуть відігруватись на ньому: створять нереальні для життя умови, будуть катувати – це безумовною", – сказав він.

За словами білоруського блогера, так звані "зізнання Протасевича", що можна побачити в мережі – "звична практика білоруської влади з вибивання таких зізнань".

"Ця практика для Білорусі цілком звична, коли з людей вибивають зізнання і записують їх на відео. На жаль, по стану Протасевича ми бачимо, що він перебуває під вкрай сильним тиском", – сказав Ілля Добротвор.

Блогер також окремо зауважив, що нині медіа Білорусі «залишаються розгромленими», і не можуть працювати відкрито і вільно. Ситуацію погіршили законодавчі зміни, що взагалі унеможливлюють незалежну роботу медіа.

"Нам не дають працювати, а з умовою нового законодавства будь-яке напів-слово чи слово дає підстави для влади притягнути вас до кримінальної відповідальності. Тому Білоруські журналісти фактично є заручниками. Білоруські правоохоронці отримали законні підстави робити всі дії, що раніше були незаконними: обшуки, перегляд телефону, заборона проведення зйомки", – сказав він.

Ілля Добротвор також окрему увагу звернув щодо ухваленого пакету законів щодо протидії екстремізму, відповідно до чого "владі дозволено трактувати як екстремізм фактично будь-яке висловлювання журналіста". "Від цієї влади можна чекати чого-завгодно. Все, що можна зробити – вони зроблять. Кримінальний режим зачищає навіть свідків подій – така ситуація у Білорусі", – завершив він.

Шокуюча цифра: Скільки в Україні зниклих безвісти

п’ятниця, 29 березень 2024, 16:57

Наразі в Україні зниклими безвісти є понад 50 тис. людей. До повномасштабного вторгнення Росії ця цифра була в чотири рази меншою. Про це повідомив заступник голови Нацполіції України Андрій Нєбитов. передають Патріоти України. За його словами, до поча...

В Україну після потепління увірветься нова хвиля холоду: Синоптикиня розповіла, чого чекати

п’ятниця, 29 березень 2024, 15:56

На вихідних 30-31 березня в Україні очікується тепла весняна погода, подекуди стовпчики термометрів піднімуться до +25 градусів. Скрізь без опадів, світитиме сонце. А з вівторка та середи очікується нова хвиля похолодання, передають Патріоти України. Т...