Субтропіки сунуть на північ, Україна перетворюється на Грецію: Головний синоптик країни назвав терміни незворотного повороту

Клімат в Україні незабаром стане сухим, як у субтропіках, попередив Микола Кульбіда.

У разі продовження підвищення середньої температури Україні загрожують серйозні кліматичні зміни, розповів директор Українського гідрометеорологічного центру Микола Кульбіда. За його прогнозом, якщо за наступні тридцять років середня температура виросте ще на 2 градуси, то це серйозно відобразиться на кліматі степових зон і лісостепу, зазначають Патріоти України.

"При збереженні таких тенденцій на всьому півдні України, а також в частині центральних областей, клімат буде, як наприклад зараз в Греції. Сухі субтропіки", - сказав синоптик.

Він звернув увагу, що в Україні за останній час спостерігається дисбаланс у підвищенні температури (найбільше підвищилися середні температури січня-лютого та липня-серпня).

"Якщо розглядати теплий період року, то у всіх областях України значно, більш ніж удвічі зросла кількість днів з дуже високою температурою. Років 20-25 тому влітку днів з температурою 30 градусів і вище було 10-15, зараз - більше 30", - додав Кульбіда.

Нагадаємо, раніше завідувач відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту Віра Балабух заявила про те, що дуже потужні хвилі тепла, особливо в теплий період року, які формуються над Україною, пов'язані з антициклонною погодою.

Вона нагадала, що істотні зміни термічного режиму в Україні стали спостерігатися з середини 1990-х років минулого століття.

"Тобто це підвищення температури, яке у нас спостерігалося, воно буде і надалі, і цей процес стає більш інтенсивним. Все частіше і частіше ми говоримо про рекорди, і саме рекорди, пов'язані з аномально високою температурою", - додала Балабух.


Підвищення пенсій з 1 квітня зачепить не всіх українців: Все, що треба знати

четвер, 28 березень 2024, 14:37

З 1 квітня в Україні заплановане збільшення мінімальної зарплати, що вплине на деякі соціальні виплати, передають Патріоти України. Як пише biz.nv.ua, зокрема, після цього мають підвищитися пенсії громадян віком 65+ з повним страховим стажем (35 років...

"Сталося через укус кліща": Спливли подробиці смерті ексфутболіста збірної України Шершуна

четвер, 28 березень 2024, 14:24

Відомий український футболіст Богдан Шершунпомер 7 січня у Бельгії від раку мозку, до якого призвів укус кліща. При цьому лікарі надто пізно зуміли діагностувати тяжку хворобу, яка спричинила смерть ексгравця національної збірної у віці 42 років, пере...