Суд дозволив ТЦК призвати обмежено придатного та ще й з відстрочкою. Які аргументи використали воєнкомівці, позивач і суддя

Територіальний центр комплектування відправив у прикордонний загін чоловіка, який раніше був обмежено придатний і отримав відстрочку завдяки бронюванню. Суд вирішив, що дії військкомату цілком законні, передають Патріоти України.

Військовозобов'язаний 14 років тому отримав висновок військово-медичної комісії (ВЛК) про обмежену придатність для служби під час воєнного стану, а у січні 2024 потрапив у список заброньованих від мобілізації терміном на 16 днів. Територіальний центр комплектування ознайомився з його ситуацією і вирішив призвати його до Сил оборони. У відповідь військкомат отримав позов до суду від незгодного чоловіка. Чи дозволив суд мобілізацію громадянина, який начебто мав дві підстави для відстрочки, пояснили на порталі "Судово-юридичної газети" (СЮГ).

На порталі ознайомились з рішенням Закарпатського окружного адміністративного суду у справі №260/1111/24, прийнятому 14 травня 2024 року. Суддя, вислухавши позиції обох сторін, відхилив позов чоловіка, якого зупинили при спробі перетнути кордон, доставили у ТЦК, провели ВЛК і відправили служити у загін прикордонників. У обґрунтуванні рішення вказано, що громадянин не виконав низку вимог українського законодавства, тому військкоми мали повне право його мобілізувати.

У тексті постанови, оприлюдненій у Державному реєстрі судових рішень, можна побачити аргументи громадянина, якого призвали до війська, терцентру комплектування та судді. Чоловік пояснив, що 16 лютого на кордоні його затримали "невідомі особи", доправили у військкомат, швидко провели медкомісію, не звернувши увагу на його реальний стан здоров'я та попередні хвороби. Крім того, зігнорували те, що він має бронювання від ТОВ "Фінтех Ферма" (Fintech Farm).

ТЦК при цьому пояснили, що провели медкомісію згідно з усіма вимогами чинного законодавства, а щодо бронювання написали, що воно "сумнівне".

Суддя, приймаючи рішення, серед іншого, пояснив, у чому проблема з висновком ВЛК і відстрочкою через бронювання.

По-перше, висновок ВЛК, на який посилається чоловік, був оформлений у 2010 році (за статтею 10 в — новоутворення з незначним порушенням функцій). Через п'ять років слід було б ще раз пройти медкомісію, але цього не зробили. Крім того, чоловік мав обмежену придатність, але був призваний у військо, тому в ТЦК діяли законно, відправивши його на огляд і отримавши відповідний висновок.

По-друге, чоловік дійсно мав бронювання від компанії. ТЦК дійсно мали б протягом п'яти днів отримати інформацію про це від Генштабу, але цього не відбулось. З іншого боку, громадянин повинен був самостійно, протягом семи днів, прийти у військкомат і повідомити про відстрочку. Однак він цього не зробив і, до всього, не мав при собі витягу з наказу, у якому б ішлося про його статус.

"За результатами розгляду даної адміністративної справи протиправність дій відповідачів щодо призову в порядку мобілізації та зарахування позивача до складу особового складу військової частини не знайшли свого підтвердження, а тому у задоволенні позову слід відмовити", — підсумували на порталі СЮГ рішення суду.

Бережіться! Землю накриє потужна магнітна буря: Названо небезпечні дати у серпні

четвер, 8 серпень 2024, 14:45

Землю накриє потужна магнітна буря категорії G3 (сильна). Очікується 9-10 серпня. Про це йдеться на сайті відстеження космічної погоди SpaceWeather, передають Патріоти України. "7 серпня на Сонці сталося два спалахи, джерелами яких були сонячні плями A...

На Київщині чоловік написав заяву про відмову від мобілізації, бо він "свідок Єгови": Яке рішення ухвалив суд

четвер, 8 серпень 2024, 14:24

У Київській області до 3 років позбавлення волі засудили 39-річного чоловіка, який відмовився отримувати повістку. На суді він заявив, що відмовився від мобілізації, бо належить до "Свідків Єгови". Про це йдеться у вироку Ірпінського районного суду Ки...