Суд постановив знести незаконно зведений у заповідному "місті Кия", біля залишків Десятинної церкви, "храм-МАФ" УПЦ МП

Суд ухвалив, що Українська православна церква Московського патріархату має знести малу архітектурну форму у вигляді каплички на місці Десятинної церкви.

Про це повідомляє з посиланням на видання Ґрати.

УПЦ МП називає капличку Володимиро-Ольгинським храмом Десятинного монастиря. Вона діє з 2009 року. У 2013-му, під час президентства Віктора Януковича, церква отримала державну реєстрацію на споруду.

Але Національний музей історії України напрлягав, що новоділ незаконно звели на його території без необхідних дозволів. Музей у 2020 році подав позов з вимогою знести конструкцію.

Суд задовольнив позов та зобов’язав УПЦ МП знести будівлю.

"Судом встановлено, що земельна ділянка з відповідним кадастровим номером належить державі на праві власності та була передана музею. На спірній земельній ділянці збудовано каплицю. Документів, що підтверджують надання дозволів на будівництво, на введення в експлуатацію відсутні. У зв'язку з чим суд дійшов висновку, що вказана будівля є самовільною будівлею", - пояснив суддя.

УПЦ МП зобов’язали звільнити земельну ділянку площею 152 квадратних метри.

Також церква має компенсувати музею судовий збір розміром понад 4 тис. грн. та близько 30 тис. грн, витрачених на експертизи.

Рішення можна оскаржити протягом 20 днів.

Міністр культури Олександр Ткаченко додав, що самочинно зведений "храм-маф" знаходиться в буферній зоні пам’яток ЮНЕСКО, де заборонене нове будівництво, а також порушує ансамбль історичного археологічного комплексу "Десятинна церква".

ТЦК загрожує повний колапс: Раді доведеться правити закон про мобілізацію

субота, 27 квітень 2024, 1:45

Як пише видання Texty, територіальні центри комплектування (ТЦК) не встигнуть актуалізувати дані усіх військовозобов’язаних за 60 днів, як того вимагає новий закон про мобілізацію, і це створить додатковий хаос, передають Патріоти України. "Управлінсь...

Не холодно і не спекотно: На вихідні настане така погода, що трапляється раз на рік - синоптик

субота, 27 квітень 2024, 0:55

На вихідних в Україні очікується чудова весняна погода з комфортною температурою. Про це повідомила синоптик Наталка Діденко на своїй сторінці Facebook. "Вихідними, 27-28 квітня, в Україні буде така погода, яка буває чи не раз на рік", - каже вона. ...