"Супербактерії" наступають: Вчені повідомили, що антибіотики скоро можуть стати неефективними

За останні п'ять років в лабораторії Public Health England було виявлено 32 види бактерій, стійких до всіх випробуваних на них антибіотиків.

У Британії за останні десятиліття виявлено 19 нових генетичних механізмів, які роблять бактерії невразливими для антибіотиків. Британське урядове агентство Public Health England (PHE) пише про невиліковну гонорею і стафілокок, повідомляють Патріоти України.

В агентстві побоюються, що антибіотики скоро можуть взагалі виявитися марними. Для цього потрібно, щоб кількість резистентних бактерій в середовищі перевищила певний рівень. Одне з головних завдань охорони здоров'я сьогодні - запобігати поширенню «супербактерій» з опірністю до антибіотиків, вважають медики. У PHE відібрали 1300 зразків таких бактерій, серед яких були збудники гонореї, стафілокока, запалення сечостатевих шляхів, нирок і кишечника. Всі вони мають стійкістю до ліків. Вчені повідомили, що антибіотики скоро можуть стати марними.
При цьому більшість виявлених бактерій показують опірність до так званим антибіотиків «останнього резерву» - карбапенемаму і колістину. Ці ліки застосовують тільки в найважчих випадках. «Бактерії отримують нові механізми опору антибіотиків, засвоюючи частини ДНК інших бактерій», - пояснюють в Public Health England. Крім того, бактерії можуть знайти опірність шляхом мутацій.

Виявлення 19 нових генетичних механізмів не означає, що в Британії з'явилося 19 нових, невиліковних антибіотиками хвороб. Їх може бути набагато більше. Так, за останні п'ять років в лабораторії Public Health England було виявлено 32 види бактерій, стійких до всіх випробуваних на них антибіотиків. Наслідки поширення стійких до антибіотиків бактерій можуть бути катастрофічними, кажуть в організації. Без ефективних антибіотиків навіть проста хірургічна операція буде пов'язана з ризиком зараження - відновлення пацієнта буде тривати довше, а летальних випадків побільшає. Організації охорони здоров'я давно б'ють на сполох у зв'язку з появою супербактерій. За статистикою, сьогодні від хвороб, викликаних резистентними бактеріями, щорічно вмирає близько 700 тисяч чоловік. До 2050 року, за прогнозами медиків, кількість жертв таких захворювань досягне 10 млн чоловік.

На початку року в Давосі британський міністр охорони здоров'я представив план боротьби з цією проблемою. Він пов'язаний зі скороченням прийому антибіотиків. План уряду передбачає скорочення використання антибіотиків для лікування тварин на 25% у 2020 році (у порівнянні з рівнем 2016 року). Судячи з усього, цей метод працює. У серпні нинішнього року клініка при британському Університеті Бетсі Кадваладр заявила, що кількість захворювань знизилася на 12,6% відсотків за рік, після того як пацієнтам почали рідше виписувати антибіотики.

Підвищення пенсій з 1 квітня зачепить не всіх українців: Все, що треба знати

четвер, 28 березень 2024, 14:37

З 1 квітня в Україні заплановане збільшення мінімальної зарплати, що вплине на деякі соціальні виплати, передають Патріоти України. Як пише biz.nv.ua, зокрема, після цього мають підвищитися пенсії громадян віком 65+ з повним страховим стажем (35 років...

"Сталося через укус кліща": Спливли подробиці смерті ексфутболіста збірної України Шершуна

четвер, 28 березень 2024, 14:24

Відомий український футболіст Богдан Шершунпомер 7 січня у Бельгії від раку мозку, до якого призвів укус кліща. При цьому лікарі надто пізно зуміли діагностувати тяжку хворобу, яка спричинила смерть ексгравця національної збірної у віці 42 років, пере...