Священики УПЦ МП ініціювали міжнародний церковний трибунал для патріарха РПЦ Кирила

Майже 200 українських священиків із Московського патріархату вимагають провести міжнародний церковний трибунал проти патріарха РПЦ Кирила. Вони впевнені, що їхній настоятель не лише зрадив моральним і релігійним принципам, а й порушив документ "Основи соціальної концепції", передають Патріоти України.

Таким чином, дії Кирила під час війни в Україні може "розслідувати" Собор предстоятелів Стародавніх східних церков. Відкрите звернення із засудженням риторики голови РПЦ оприлюднив у Facebook протоієрей УПЦ МП Андрій Пінчук.

Священики визнали, що Російська православна церква відкрито підтримує загарбницьку війну РФ проти України, а Кирило проповідує доктрини "русського міра". Останні не відповідають православному вченню і "мають бути засуджені як єресь".

Патріарх РПЦ, заявили в УПЦ МП, благословив війну російських солдатів в Україні, вчинивши моральний злочин. "Ми, священики Української православної церкви, у ці трагічні дні, коли триває жорстока війна Російської Федерації проти України, вважаємо своїм пастирським обов'язком звернутися до всієї повноти Всесвітнього православ'я", – йдеться в тексті.

У зверненні прямо заявляється, що РФ вторглася на територію суверенної держави й атакує цивільну інфраструктуру, вбиває мирних людей, а дії окупантів біля Харкова, Чернігова, Охтирки, Гостомелю, Ворзеля та особливо Маріуполя та Бучі мають очевидні ознаки геноциду українського народу.

Проте Кирило не лише не засудив такі злочини, а й публічно підтримував їх. Багато священиків УПЦ МП відмовилися від поминання патріарха Кирила за богослужінням, проте цього на сьогодні вже замало.

"Ми чітко заявляємо про неможливість для себе подальшого перебування у будь-якій формі канонічного підпорядкування Московському патріарху. Це веління нашої християнської совісті" , – сказано в тексті звернення.

Священики наголосили, що підтримують ЗСУ в боротьбі з агресором, і це відповідає релігійному вченню: Євангелію та законодавству РПЦ. "Водночас патріарх Кирил (а також численні єпископи і священики в Росії) прямо порушують норми "Основ соціальної концепції". Зокрема, у цьому документі чітко сказано, що церква не може надавати допомогу державі та співпрацювати з нею, якщо держава веде агресивну зовнішню війну", -– пояснили церковники. Станом на 1:00 понеділка, 11 квітня, таку заяву підписали вже 190 українських священиків. Їхній список постійно поповнюється.

ТЦК загрожує повний колапс: Раді доведеться правити закон про мобілізацію

субота, 27 квітень 2024, 1:45

Як пише видання Texty, територіальні центри комплектування (ТЦК) не встигнуть актуалізувати дані усіх військовозобов’язаних за 60 днів, як того вимагає новий закон про мобілізацію, і це створить додатковий хаос, передають Патріоти України. "Управлінсь...

Не холодно і не спекотно: На вихідні настане така погода, що трапляється раз на рік - синоптик

субота, 27 квітень 2024, 0:55

На вихідних в Україні очікується чудова весняна погода з комфортною температурою. Про це повідомила синоптик Наталка Діденко на своїй сторінці Facebook. "Вихідними, 27-28 квітня, в Україні буде така погода, яка буває чи не раз на рік", - каже вона. ...