Святий воїн покарав зухвальців: В Україні нахабні злодії намагалися продати унікальну пам'ятку часів Київської Русі. Подібних археологи не знаходили понад 100 років

Під час онлайн-аукціону у Волинській області намагалися продати пам’ятку мистецтва Х-ХІІІ століття - вирізьблену кам’яну плиту давньоруської або візантійської роботи із зображенням "Святого воїна".

Про це повідомили у Волинській обласній прокуратурі. Там зазначили, що продаж реліквії вдалося зупинити. Наразі слідчі відкрили кримінальне провадження за фактом незаконного привласнення чужого майна або скарбу, які мають особливу історичну, наукову, художню чи культурну цінність.

Хто причетний до продажу пам'ятки слідчі ще встановлюють, однак сам унікальний предмет сакрального мистецтва вже вдалося конфіскувати.

Що відомо про кам'яну плиту Х-ХІІІ століття

Посилаючись на дані генерального директора Національного музею історії України, доктора історичних наук Федора Андрощука, в прокуратурі зазначили, що пам’яток такого рівня не знаходили в нашій країні впродовж останнього століття.

"Добре збережена кам’яна плита із зображенням "Святого воїна", ймовірно, Святого Дмитра, могла бути окрасою одного із храмів Галицько-Волинського князівства", — йдеться у заяві правоохоронців.

Варто зазначити, що Дмитро Солунський за часів Русі був одним з найбільш шанованих святих воїнів, поряд з архістратигом Михаїлом та Юрієм Змієборцем. Особливо в осередку князів та їхніх дружинників.

Знахідку найближчим часом передадуть до Національного музею історії України на зберігання та проведення дослідження. Надалі її залишать у музеї.

Музичний фестиваль "Рандеву" в Юр Малі: Вєрка Сердючка зі сцени звернулася до Алли Пугачової (відео)

субота, 27 липень 2024, 18:00

26 липня, стартував щорічний музичний фестиваль "Рандеву" в Юрмалі, який організувала латвійська співачка Лайма Вайкуле. Не секрет, що на захід вона запросила і українських виконавців, зокрема, Настю Каменських, Макса Барських, ALEKSEEV та Вєрку Сердюч...

В Україні різко змінилася кількість пенсіонерів: Що відбувається

субота, 27 липень 2024, 17:35

В Україні, незважаючи на старіння населення, кількість пенсіонерів знижується вже впродовж багатьох років. Наприклад, ще в січні 2020-го, згідно з даними ПФУ, їх було 11,3 млн. За весь час їхня кількість незначно зростала всього кілька разів: у квітні ...