Святиня, котру не спромоглися знищити навіть у найчорніші часи радянської окупації: У Литві на Горі Хрестів встановлять український хрест "За вашу і нашу свободу"

У наш час на горі знаходиться близько 50 тисяч хрестів, кожен з яких символізує мученицьку долю людини насильницьки розлученої з рідною землею.

У Литві на Горі Хрестів встановлять пам’ятний хрест «За вашу і нашу свободу». Про це повідомляє Посольство України в Литві, передають Патріоти України.

Виготовлений українськими ковалями пам’ятний хрест на вшанування пам’яті героїв, загиблих у боротьбі за свободу і незалежність України та Литви, було доставлено в Литву 17 листопада.

Після прибуття до Литви, пам’ятний хрест «За вашу і нашу свободу» знаходитиметься у Військовому музеї МО Литви у м. Каунас, де, після зняття карантинних обмежень, виставлятиметься для огляду громадськістю.

"Цей унікальний хрест було виготовлено з уламків мін та снарядів, зібраних українськими волонтерами на Донбасі, починаючи з 2014 року, коли розпочалась російська збройна агресія проти нашої Держави", – йдеться у повідомленні посольства

Відповідна ініціатива про виготовлення хреста належить українським військовослужбовцям, пораненим у ході проведення Антитерористичної операції на сході України (АТО)/Операції об’єднаних сил (ООС), які за рахунок литовського Уряду проходили медичну реабілітацію в одному з військових медичних закладів Литовської Республіки.

У подальшому планується організувати показ пам’ятного хреста у литовських мм. Вільнюс, Клайпеда, Друскінінкай та інших, після чого його буде встановлено на легендарній Горі Хрестів поблизу м. Шяуляй.

Саме тут, починаючи з квітня 2017 року за ініціативи Посольства України в Литовській Республіці та за підтримки цієї ініціативи колективом Військового реабілітаційного центру МО Литви у м. Друскінінкай, українські військовослужбовці, що проходили курс реабілітації у Литві, вже встановили 29 пам’ятних хрестів.

Українські військові на Горі Хрестів у Литві

Гора Хрестів розташована неподалік міста Шяуляй по дорозі Вільнюс—Рига. Це місце є католицькою святинею

Гора являє собою меморіал жертвам насильницьких депортацій з Литви, які буди здійснені радянським тоталітарним режимом після окупації країни.

У наш час на горі знаходиться близько 50 тисяч хрестів, кожен з яких символізує мученицьку долю людини насильницько розлученої з рідною землею.

Створення меморіалу розпочалось у 90-х роках нащадками литовців постраждалих від репресій тоталітарного режиму.

Біженці будуть під ковпаком? Україна починає обмін інформацією про рахунки з сотнею країн

четвер, 28 березень 2024, 11:30

У вересні 2024 року між Україною та іншими державами відбудеться перший автоматичний обмін інформацією щодо фінансових рахунків за міжнародним стандартом звітності CRS (Common Reporting Standart), передають Патріоти України. Його запроваджено після ух...

Раніше був на фронті: У Волинському ТЦК розповіли про стан військового, якого ножем поранив цивільний

четвер, 28 березень 2024, 10:56

Працівник ТЦК та СП, якого у Нововолинську під час виконання службових обов'язків вдарив ножем місцевий житель, раніше воював. Про це повідомили на сторінці Волинського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, передають ...