Свідомість птахів: Вчені вперше підтвердили ознаки мислення у ворон

Вчені заявили, що чорні ворони можуть аналізувати навколишнє середовище і відповідати на деякі сигнали. Раніше таку активність фіксували тільки у мозку приматів, який набагато складніше.​

Вченим відомо про виявлення ознак свідомості різними видами тварин, зокрема — приматів. Деякі дослідники навіть заявляють про існування примітивних форм свідомості у рослин. Але днями представники Тюбінгенського університету в Німеччині вперше заявили про демонстрацію ознак свідомості у птахів — чорних ворон (Corvus corone), передають Патріоти України з посиланням на іноземні ЗМІ.

Фізіологи опублікували результати експерименту, згідно з якими ворони можуть бути інформовані про стан навколишнього середовища і навіть реагувати на деякі сигнали ззовні.

Іншими словами, цей вид птахів може відчувати суб'єктивний досвід пізнання навколишнього середовища. Вчені називають це первинною або сенсорною свідомістю, і раніше її ознаки підтверджували тільки у приматів.

Спершу ворон навчили реагувати не світло: коли на екрані з’являвся яскравий і чіткий світловий промінь, ворони повертали голову, підтверджуючи, що вони його бачать.

Але ключовий експеримент полягав у тому, щоб змусити птахів реагувати на світло, яке складно помітити. Автори експерименту протестували на воронах приблизно 20 тис. світлових сигналів, — деякі ворони реагували на нього, а деякі - ні.

Для аналізу нейронної активності птахів, вчені під'єднали до мозку ворон спеціальні електроди, які фіксували дані електричних імпульсів

Вчені підтвердили, що коли ворони реагували на світло поворотом голови — нейронна активність проявлялася у момент між появою світла і відповідною реакцією. Коли такої реакції не було — електроди також не фіксували подібну активність у мозку птахів.

«Наші результати показують, що нервові клітини на більш високих рівнях обробки мозку ворони перебувають під впливом суб'єктивного досвіду, або, точніше, виробляють суб'єктивний досвід», — пишуть вчені.

Цінність цього експерименту полягає у тому, що це перші прямі докази існування примітивної форми свідомості у птахів. При цьому, структура мозку птахів гладкіша, ніж у приматів, які мають звивини.

У наступному дослідженні вчені також підтвердили, що гладкість мозку птахів не підтверджує його простоту: дослідники виявили, що анатомія мозку голуба і сови сильно схожа на мозкову архітектуру деяких ссавців.

Це дозволяє припустити, що у птахів і ссавців у процесі еволюції збереглася схожа форма організації нейронних зв’язків, яка не залежить від загальної структури мозку.

Нагадаємо, найраніші відомі людині предки птахів і ссавців існували близько 310−340 млн років тому. Ці тварини — амніоти — з’являлися на світ у зародкових оболонках (заплідненому яйці на суші або всередині матері).

До групи амніотів входили чотириногі хребетні - рептилії, птахи та ссавці.

Суд виправдав чоловіка за водіння в нетверезому стані: Що сталося

вівторок, 23 квітень 2024, 20:50

Суд у Бельгії виправдав чоловіка, якого звинувачували у водінні в нетверезому стані – у його крові виявили алкоголь, однак бельгієць його не вживав. Річ у тім, що організм чоловіка сам виробляє спиртовмісні сполуки. Про це розповідає The Guardian, пере...

В Україні батька сімох дітей визнали ухилянтом

вівторок, 23 квітень 2024, 20:30

В Україні чоловіка, який є батьком сімох неповнолітніх дітей, суд визнав винним в ухиленні від мобілізації. Йому присудили три роки арешту, який замінили на два роки іспитового терміну. Про таке рішення суду Полтавської області йдеться у матеріалах спр...