Світ "косить" нова хвороба: Що відомо про віспу мавп і в які країни вже проникла зараза

Світ косить нова хвороба - віспа мавп. Випадки зараження вже зафіксували в семи країнах за межами Африки, а саме у Великій Британії, США, Іспанії, Португалії, Канаді, Італії та Швеції, передають Патріоти України.

До цього вірус був виявлений лише в чотирьох країнах поза Західною або Центральною Африкою, і всі випадки мали пряме сполучення з континентом, повідомляє The Daily Mail.

Як повідомляє Агентство охорони здоров'я Швеції, віспа мавп була виявлена в однієї людини в Стокгольмі. Перебіг хвороби не важкий, хворому надають необхідну допомогу.

"Ми досі не знаємо, де людина була заражена. Наразі йде розслідування", — сказала лікар-інфекціоніст Клара Зонден. В Італії пацієнт, у якого виявлена рідкісна хвороба, відпочивав на Канарських островах. Зараз він перебуває в ізоляції в лікарні Спалланцані в Римі. Ще два випадки з підозрою на віспу мавп - під моніторингом.

Зазначається, що більшість випадків в Британії та Іспанії пов'язана з геями або бісексуалами. Статева орієнтація пацієнтів в інших країнах не розголошується.

Експерти побоюються, що відомі випадки зараження віспою мавп є лише вершиною айсберга, оскільки більшість пацієнтів не пов'язані один з одним. Таким чином, хвороба могла поширитися більше. Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) попередила, що в найближчі тижні очікує збільшення кількості випадків захворювання в інших країнах.

Віспа мавп - що це таке

Віспа мавп - це рідкісне інфекційне захворювання. Його збудник - вірус, що відноситься до сімейства поксвірусів. Вперше був виділений в 1958 році від хворих мавп. За своєю структурою і властивостями схожий з вірусом віспи людини.

Вірус віспи мавп в антигенному відношенні більш схожий з вірусом натуральної віспи, ніж з вірусами вакцини і коров'ячої віспи. Добре росте і розмножується в оболонці курячих ембріонів.

Віспа мавп - симптоми

Початкові симптоми віспи мавп включають:

  • лихоманку;
  • головний біль;
  • м'язовий біль;
  • біль у спині;
  • збільшення лімфатичних вузлів;
  • озноб і виснаження.

Може виникнути висип, який часто починається на обличчі, а потім поширюється на інші частини тіла, включаючи геніталії. Віспа мавп має інкубаційний період до 21 дня, тобто до появи перших симптомів може пройти три тижні після зараження.

Віспа мавп - як передається

Експерти вважають, що молоді люди більше ризикують заразитися або захворіти на цю хворобу, оскільки вони рідше були вакциновані проти віспи, яку ліквідували в 1980-х роках. Цей спалах називають "незвичайним", оскільки вважалося, що передача віспи мавп від людини до людини надзвичайно рідкісна.

Завдяки протестам українців: У Нью-Йорку скасували участь артистів балету з Росії у гала-концерті (фото)

субота, 20 квітень 2024, 12:44

У Нью-Йорку скасували участь артистів балету російського Маріїнського театру у гала-концерті, присвяченому 25-й річниці престижного балетного конкурсу Молодіжний гран-прі Америки, який мав відбутися 18 та 19 квітня. Про це повідомила посол України у СШ...

В Україні хочуть запровадити нове маркування товарів у магазинах та в рекламі: Що зміниться

субота, 20 квітень 2024, 12:29

В Україні запропонували маркувати продукцію брендів, які досі не вийшли з російського ринку. У разі, якщо до законодавства внесуть відповідні зміни, маркування таких товарів стане обов'язковим не лише на прилавках магазинів, а й у рекламі, передають П...