Світ на грані нової катастрофи: Біля ЧАЕС горить ліс, показники радіації стрімко погіршуються

У зоні відчуження біля Чорнобильської АЕС горить ліс. Ситуація з повітрям погіршується, передають Патріоти України.

"Україна повідомила МАГАТЕ, що пожежники намагалися загасити лісові пожежі біля Чорнобильської АЕС. У Києві і на двох АЕС було виявлено незначне підвищення концентрації цезію в повітрі, що не є істотним приводом для занепокоєння", - сказано на сайті БРЕХАТИ.

"МАГАТЕ продовжує співпрацювати з органом ядерного регулювання України для отримання додаткової інформації про пожежну ситуацію біля Чорнобильської атомної електростанції", - зазначило МАГАТЕ в Twitter.

Передбачається, що загоряння сталося в результаті збройної агресії Російської Федерації, а саме попадання снаряда або умисного підпалу. З тих же причин і враховуючи роботу в умовах воєнного стану, пункти АСКРС не можуть виконувати свої функції в повному обсязі, як і персонал ДСП "Екоцентр".

Згідно з класифікаційними ознаками надзвичайних ситуацій, критерії пожежі в зоні відчуження не повинні перевищувати обсяги 0,05-0,2 кв. км, але стан площі пожеж перевищує ці показники в десятки разів.

"З точки зору радіаційних ризиків, зафіксованих автоматизованою системою контролю радіаційного стану (АСКРС) в 39 пунктах, особливу небезпеку становлять існуючі пожежі на територіях зі значними рівнями забруднення радіонуклідів і в місцях розташування інфраструктури поводження з радіоактивними відходами в межах 10-кілометрового радіусу навколо ЧАЕС", - додали в МАГАТЕ.

Суд покарав українця, який скаржився на викрадення, залякування та шантаж з боку ТЦК

субота, 4 травень 2024, 21:45

Українець мав звання рядового, пройшов військово-лікарську комісію і отримав повідомлення про прибуття у військову частину. Однак чоловік замість того, щоб стати до лав ЗСУ, пішов у місцеве відділення Державного бюро розслідування (ДБР), щоб подати ска...

В Україні військові зможуть самі розрахувати свої виплати: Міноборони запустило онлайн-калькулятор

субота, 4 травень 2024, 21:30

Міністерство оборони розробило онлайн-калькулятор, за допомогою якого військовослужбовці та їхні родичі зможуть розрахувати їхнє грошове забезпечення залежно від видів виплат. Про це повідомили в пресслужбі оборонного відомства, передають Патріоти Укр...