Свої права треба знати! У "Нафтогазі" розповіли клієнтам, як повернути торішню переплату за газ

Колишні постачальники газу заборгували багатьом українцям тисячі гривень. При цьому вже другий рік люди марно намагаються повернути свої гроші, оббиваючи пороги облгаззбуту. А тим часом зовсім не обов'язково їхати в облгази. Усі необхідні документи можна зібрати та надіслати поштою: або звичайною, або електронною. "Нафтогаз" розповів, як це зробити, передають Патріоти України.

Достатньо зібрати необхідний пакет документів, і ваша особиста присутність під час подання заяви на повернення грошей буде не обов'язковою, кажуть у Нафтогазі.

У травні-червні 2022 року на обслуговування до Нафтогазу потрапили одразу понад 10 мільйонів клієнтів колишніх облгаззбутів. Обласні газові компанії збанкрутували, а їхніх абонентів, щоб вони не залишилися без постачання газу, перевели на обслуговування до Нафтогазу.

Однак при цьому людям ніхто не спромігся повідомити, що вони тепер обслуговуються в іншого постачальника, і багато хто з них іще кілька місяців оплачував газ за старими рахунками. Так тривало, доки Нафтогаз не став виставляти їм заборгованість за спожитий газ. Тоді з'ясувалося, що клієнти платять не тому постачальнику.

Типовий приклад такого зневажливого ставлення до людей викладено у листі колишньої клієнтки Київоблгазу, в якої таким чином утворився тритисячний борг перед Нафтогазом. Судячи з листа, жінка вже немолода та невисокого достатку. "Подарувати" таку суму грошей колишньому постачальнику вона не може, а добиратися туди і вистоювати у довгій черзі вона не має сил.

При цьому держава, яка ухвалила рішення щодо переведення мільйонів абонентів від одних постачальників до іншого, фактично вмила руки, не продумавши жодного механізму повернення переплачених грошей.

"Я весь час платила за газ до "Київоблгазу збуту". Коли всіх перевели до "Нафтогазу", нас не попередили. Тепер "Нафтогаз" пише, що в мене борг більше трьох тисяч гривень. Можливості звіритися немає. Поїхала до "Київоблгазу збуту" Добиратися незручно: треба їхати маршруткою і кілометр йти пішки. Там — черга, а літнім людям і сісти ніде. Невже не можна було повідомити людей про зміну постачальника? І чому не можна автоматично переказати сплачені гроші до "Нафтогазу"? - пише жінка із смт Пісківка Київської області.

У Нафтогазі дали пораду, як повернути переплату за газ найпростішим способом

Нафтогаз зазначає, що він також не має можливості переказати переплачені гроші від старого постачальника на свій рахунок. Це має зробити лише сам клієнт. Але для цього йому не обов'язково самому протоптувати доріжку в облгаз. Можна надіслати всі необхідні документи поштою.

Для повернення переплачених грошей знадобляться такі документи:

  • копія паспорта власника особового рахунку (перші дві сторінки та реєстрація);
  • копія ідентифікаційного коду;
  • довідка з банку з реквізитами карткового рахунку;
  • копія квитанції про оплату природного газу за період, коли виникла переплата.

При цьому споживач має особисто завірити усі копії документів, написавши на кожному: "Згідно з оригіналом, дата і підпис". Після цього залишається лише надіслати зібрані документи поштою на адресу свого колишнього облгаззбуту.

Зокрема, клієнти "Київоблгаз збуту" мають надіслати документи на таку адресу: 04108, м. Київ, проспект Свободи, 2 Г, Бук. А. Можна також надіслати документи електронною поштою: contact@kvgaszbut.com.ua

От де дешевше жити! Держстат опублікував рейтинг українських регіонів

п’ятниця, 19 квітень 2024, 7:22

Індекси споживчих цін на різні товари, включно з продуктами харчування, за перші три місяці2024 року продемонстрували підвищення в усіх регіонах, за винятком Сумської області, порівняно з аналогічним періодом попереднього року. Найбільш значний приріст...

На Закарпатті 19-річний хлопець зґвалтував дитину, справою зайнялася поліція

п’ятниця, 19 квітень 2024, 7:15

На Закарпатті правоохоронці затримали 19-річного мешканця Мукачівського району, який зґвалтував 13-річну дівчину. Про це повідомили у поліції Закарпатської області, передають Патріоти України. Про постраждалу дівчину їм повідомили у медзакладі, куди в...