Сибір на шляху до "Африки": Зміна клімату змістила тайгові ліси в сторону Арктики

Біологи зазначають, що в Арктиці відбуваються ​процеси унікальні для останніх 7 тис. років.​

Зміна клімату змістила тайгові ліси в сторону Арктики. До висновку, що ліси в Західному Сибіру поступово зміщуються в бік Північного полюса, прийшли вчені з Тюменського університету (ТюмГУ), Університету Гельсінкі і Фінського метеорологічного інституту, повідомляють Патріоти України із посиланням на ТАСС.

За останні 40 років тайга перемістилася на 150 км на північ в райони, де раніше була тундра, йдеться в дослідженні. Результатом спільного дослідження стане опис системи взаємодій між атмосферою, мерзлотою і рослинністю, що лежать в основі заміни приполярних екосистем більш продуктивними.

«На ландшафти Півночі безпосередньо впливають два фізичних об'єкта, що визначають мікроклімат - планетарний прикордонний шар атмосфери і мерзлота. І той, і інший виконують ролі екранів, що регулюють потоки речовини і енергії. Фінські колеги займаються змінами ППШ, а наш Університет вивчає зміни мерзлоти і результат потепління - стан природних екосистем», - заявили російські вчені.

При цьому вчені зазначають, що потенційна загроза ситуації, що склалася, в тому, що дерева рухаються повільно, тоді як шкідники - набагато швидше. Біологи зазначають, що в Арктиці відбуваються процеси унікальні для останніх 7 тис. років.

"Я однозначно повернуся": Мілевський розповів, які функції хоче виконувати в київському "Динамо"

середа, 24 квітень 2024, 23:16

Колишній нападник київського Динамо та збірної України Артем Мілевський хоче працевлаштуватися у столичному клубі, інформують Патріоти України. У коментарі SportArena ексфутболіст заявив, що хотів би шукати для Динамо нападників, які схожі на нього. «Я...

Титулований український плавець розповів, чому у ТЦК відмовились брати його в армію

середа, 24 квітень 2024, 21:41

Відомий український плавець, який нині працює в Європі, Олег Лісогор пригадав, як на початку повномасштабного вторгнення вирішив піти в армію, передають Патріоти України. «Перші пару тижнів в мене були свої клопоти у Броварах. Потім пішов до ТЦК. Я ж і...