Сибір провалюється в преісподню: Через танення вічної мерзлоти там стрімко розростається гігантська діра в Землі, котру називають "брамою пекла"

У Сибіру швидко розростається загадкова гігантська діра в землі, і це фіксують фотографії з космосу. Її обсяг збільшується приблизно на 1 мільйон кубічних метрів щороку. Це кратер Батагай, який іноді називають Батагайкою або "воротами в пекло", який представляє собою набагато більшу, часто невидиму проблему, яка впливає на всю планету, інформують Патріоти України з посиланням на Business Insider.

"Діра нагадує ската, мечохвоста або гігантського пуголовка. Спочатку це була смужка, ледь помітна на розсекречених супутникових знімках 1960-х років. Тепер це прірва з крутими скелями, добре видима з космосу. За даними Геологічної служби США, діра збільшилася в розмірі втричі між 1991 і 2018 роками", - йдеться в публікації.

Зазначається, що кратер Батагай насправді не кратер зовсім. Це найбільший у світі "регресивний провал відтавання", яма, яка утворюється, коли танення вічної мерзлоти призводить до обвалення землі, створюючи зсув ґрунту, коли земля по її краях провалюється в яму.

Вказується, що в Арктиці є тисячі провалів відтавання, але розмір "кратера" Батагай заслужив на звання мегаповалу.

Геофізик із Вашингтонського університету в Сент-Луїсі Роджер Міхаелідіс зазначив, що "вічна мерзлота - не найбільш, скажімо так, фотогенічний об'єкт":

"В основному йдеться про замерзлу землю під землею, яку за визначенням часто неможливо побачити, якщо вона якимось чином не оголилася, як у цьому мегапровалі".

І це робить кратер Батагай свого роду знаменитістю вічної мерзлоти і ознакою того, що нас чекає попереду, пише Business Insider.

"У міру танення вічної мерзлоти всі мертві рослини і тварини, які були заморожені всередині неї протягом століть, починають розкладатися, викидаючи в атмосферу вуглекислий газ і метан. Ці потужні гази, що утримують тепло, спричиняють ще більше підвищення глобальної температури і ще більш швидке танення вічної мерзлоти. Це порочне коло може мати жахливі наслідки. Вічна мерзлота вкриває 15% суші в Північній півкулі та містить удвічі більше вуглецю, ніж атмосфера", - йдеться у статті.

Вчені підрахували, що танення вічної мерзлоти може викинути стільки ж газів, що зігрівають планету, скільки велика промислова країна до 2100 року, якщо галузі та країни сьогодні не будуть активно стримувати свої викиди.

Мегавпадина Батагай вивільняє близько 4000-5000 тонн вуглецю на рік.

"Танення вічної мерзлоти може швидко посилити кліматичну кризу. Але це все ще загадковий процес. Вивчення екстремальних місць, таких як Батагайський мегапровал, може допомогти вченим зрозуміти танення вічної мерзлоти та зазирнути в майбутнє", - вказується в публікації.

План "Потужні потуги"

неділя, 1 вересень 2024, 9:51

До чергового плану Володимира Зеленського, озвученого ним під час прес-конференції, важко висувати критичні зауваження. І не тому, що, як відповів Президент журналістам, критика – це коли "спустили "темники" чи "хтось замовив критику команди Офісу през...

Банкомат "ПриватБанку" забрав у клієнта гроші, але на рахунок їх не "поклав": Що треба знати і як діяти

неділя, 1 вересень 2024, 9:08

Клієнт ПриватБанку поскаржився, що під час поповнення рахунку через банкомат установи той забрав його гроші, але не зарахував їх. За його словами, це сталося в Івано-Франківську, передають Патріоти України. Скаргу розміщено на порталі "Мінфін". Згідно ...