"Сигнал вже надсилається до того, як ви ворушите рукою": Перший пацієнт з мозковим чипом Neuralink від Ілона Маска поділився враженнями

Перша людина, якій встановили суперечливий інтерфейс між мозком і комп'ютером Neuralink Ілона Маска, визнала, що небезпека його зламу реальна. Про це пише Daily Star, передають Патріоти України.

29-річний Ноланд Арбо був паралізований нижче шиї після нещасного випадку під час дайвінгу в християнському молодіжному таборі в червні 2016 року. Він зголосився на експериментальну процедуру, під час якої керована комп'ютером "швейна машинка" вшила електроди безпосередньо в тканину його мозку.

За словами керівника Neuralink Ілона Маска, процедура, яка відбулася під місцевою анестезією, навіть не вимагає нічного перебування в лікарні.

Але Ноланд Арбо спокійно ставиться до можливості злому: "Наразі, принаймні, злом [інтерфейсу Neuralink] не зробить багато чого. Можливо, ви зможете побачити деякі сигнали мозку, деякі дані, які збирає Link, а потім ви зможете керувати моїм курсором на екрані і змусити мене дивитися на дивні речі, але це все"

Ноланд і програмісти Neuralink "навчили" систему інтерпретувати його бажання. Він каже, що переміщення курсору на екрані за допомогою простої думки про рух руки насправді відбувається швидше, ніж фізичне переміщення миші.

Він пояснив: "Сигнал вже надсилається до того, як ви ворушите рукою – ваш розум каже: "Гаразд, він зараз ворухне рукою", тож сигнал має пройти весь шлях донизу і назад, щоб ви змогли ворухнути рукою. Тож швидкість, з якою все це відбувається [з Neuralink], майже трохи випереджає".

Однією з перших речей, яку зробив затятий шахіст Ноланд після того, як система запрацювала, було переключити свій комп'ютер на партію в шахи, що спонукало Маска привітати спілкування людини з машиною як "телепатію". Сигнали можуть надходити не лише від мозку до комп'ютера, а й навпаки. Нещодавно компанія Neuralink опублікувала відео зі свинею, якій встановили прототип пристрою, що демонструє, як інженери змогли керувати ногами тварини за допомогою комп'ютера. "Це лише початок", - сказав Ноланд. "Свиня підіймає ногу несвідомо"

Він визнав, що коли система стане широко розповсюдженою, хтось обов'язково спробує зловживати нею. "Пропаганда вийде на новий рівень", - додав він. Але Ноланд оптимістично налаштований на те, що система стримувань і противаг буде введена в дію до того, як кіберсистема Ілона Маска стане звичним явищем. "Сподіваюся, до того часу вони її регулюватимуть", - продовжив він. "Але, як ми бачили з такими речами, як мистецтво штучного інтелекту, вони навіть намагаються наздогнати це. Вони кажуть: "О, ми повинні були подумати про це до того, як все це було випущено".

Ще одне питання, яке потрібно вирішити – це питання післяпродажного обслуговування. Близько 85% електродів у мозку Ноланда вже від'єдналися, і тому система не працює на повну потужність.

Він сподівається, що колись у майбутньому отримає оновлений інтерфейс: "В якийсь момент їм доведеться перевірити, чи безпечна операція із заміни Neuralink... Тому їм доведеться робити це на людях, у яких він вже встановлений. Я уявляю, що в такому дослідженні я міг би взяти участь".

Мобілізація громадян від 50 років буде чи ні? Нардеп пояснив нюанси

четвер, 26 вересень 2024, 23:55

Директива Командування Сухопутних сил дозволяє мобілізовувати чоловіків 50-60 років винятково за окремим мобілізаційним розпорядженням. Це підтвердив народний депутат, член комітету з нацбезпеки й оборони Верховної Ради Федір Веніславський у коментарі ...

Поки інші ледь зводять кінці з кінцями: Зарплати чиновників в Україні перевищили 55 тис. грн - хто отримує найбільше

четвер, 26 вересень 2024, 22:25

У серпні 2024 року середня зарплата в держустановах зросла на 44,6% і перевищила 55 тисяч гривень, причому керівники стратегічних установ, таких як НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг)...