Сильна посуха і ніяких зим: Кліматолог розповіла, до чого варто готуватися українцям


Протягом цієї і наступних зим в Україні не очікується сильних морозів через глобальні кліматичні зміни, в той же час опадів буде випадати стільки ж, скільки і в попередні роки. Про це член міжурядової групи експертів з питань зміни клімату, завідуюча лабораторії прикладної кліматології Українського науково-дослідного гідрометеорологічного інституту кандидат фізико-математичних наук Світлана Краківська заявила "Фактам", передають Патріоти України.

Кліматолог пояснила причину приходу сильних морозів на територію Європи. За її словами, такі погодні явища йдуть на спад в усьому світі.

"Сильних морозів в Україні вже не передбачається. Зимова погода тривала менше двох тижнів - зима почалася 21 листопада, через тиждень відступила, і на два місяці встановилася осіння безсніжна погода з плюсовими температурами. На початку лютого зима заявила про себе, але лише на кілька днів. Одна з причин - стабільність циркумполярного вихору, що обертається в полярних широтах, який не випускає холод з Північного полюса. Коли він згинається, відбувається заток холоду в Європу (в тому числі в Україні). Вихор залишався стабільним, тому заметів холоду не було", - зауважила вона.

Світлана Краківська дала прогноз, які зміни чекають на Україну в плані погодних умов, а також глобальних проблем в найближчі 30-50 років. За її словами, зміни клімату на країну так не вплинуть, як можуть вплинути соціальні проблеми, пов'язані з напливом біженців.

"Кількість теплих зим стане збільшуватися. Кількість опадів у країні залишиться на нинішньому рівні, але основна частина буде випадати в холодний сезон. Літо і осінь стануть більш посушливими, спекотніше буде на півдні України. З середини століття, в південних областях України кліматичної зими (з температурами нижче нуля) не буде. В майбутньому територія країн Близького Сходу може перетворитися на випалену пустелю. Якщо це станеться, Україна зіткнеться з проблемою мігрантів - мільйони людей захочуть переселитися до нас", - зазначила кліматолог.

У Міненерго відповіли, чи розглядають питання підвищення тарифів на електроенергію для населення

четвер, 28 березень 2024, 16:30

Міністерство енергетики України зараз не розглядає питання підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це 27 березня міністр енергетики Герман Галущенко заявив в ефірі національного телемарафону, фрагмент якого в Telegram опублікувала пресс...

Підвищення пенсій з 1 квітня зачепить не всіх українців: Все, що треба знати

четвер, 28 березень 2024, 14:37

З 1 квітня в Україні заплановане збільшення мінімальної зарплати, що вплине на деякі соціальні виплати, передають Патріоти України. Як пише biz.nv.ua, зокрема, після цього мають підвищитися пенсії громадян віком 65+ з повним страховим стажем (35 років...