Сильніше мерзнуть чи ні? Вчені спростували популярний міф про жінок

Навіть коли температура на вулиці продовжує зростати, багато офісних працівників запасаються светрами та ковдрами. Надмірно кондиціоновані робочі місця означають, що багато працівників (а серед них більшість -жінки) виявляють, що літня спека поступилася тому, що дехто називає "жіночою зимою" передають Патріоти України.

Замість шортів і босоніжок надмірний холод у приміщенні змушує вдягати светри та шкарпетки. Хоча це явище породило нескінченну низку потішних відео у соціальних мережах, ця тема насправді не жарт, пише National Geographic, опираючись на результати нового дослідження.

"Якщо людям некомфортно, вони не працюватимуть так добре, як могли б. Це звучить занадто очевидно, але зустрічається досить часто", – каже Томас Чанг, бізнес-економіст з Університету Південної Каліфорнії.

Дослідження Томаса Чанга та його колег показало, що жінки, як правило, повідомляють, що їм найкомфортніше при вищій температурі, ніж середньостатистичний чоловік. І це не лише про офіси. Жінки більш чутливі до холоду, хай то буде надворі, вдома, чи на роботі.Одна з причин цього полягає в тому, що жінки в середньому спалюють менше калорій у спокої, ніж чоловіки, що створює менше внутрішнього тепла.

Але все не так просто. Дослідження, проведене у квітні 2024 року, показало, що розмір і склад тіла людини важливіші, ніж стать, для визначення того, коли вона починає відчувати холод.

Як швидкість метаболізму визначає температуру тіла

Люди вкладають багато енергії та зусиль у підтримку температури свого тіла на належному рівні. Але так само як люди різняться за ростом і формою тіла, вони також по-різному визначають ідеальну температуру. Деяким людям комфортно носити шорти та босоніжки навіть взимку, а іншим незмінно холодно без шапки та светра. Переваги кожної людини щодо зовнішньої температури безпосередньо залежать від того, працює метаболізм.

Люди з більшою м’язовою масою та більшим тілом, як правило, спалюють більше калорій у спокої, ніж стрункі люди. І хоча жир ізолює, він також може запобігти досягненню тепла, що виділяється серцем, до рук і ніг. "Як наслідок, температурні переваги можуть бути певною мірою залежні від статі, але це не так просто, як "жінки віддають перевагу вищим температурам", – каже Борис Кінгма, науковець з теплових характеристик людини з Нідерландського інституту прикладних технологій.

Науковець наголошує на величезній різниці ідеальних температур між чоловіками та жінками. З іншого боку, бажана температура для людини змінюється залежно від рівня активності та одягу. На думку Кінгми, визначення статі цих змінних має більше значення, ніж метаболізм.

Дані останнього дослідження підтверджують ці висновки. Команда вчених із Національного інституту охорони здоров’я виявила, що найважливішим для визначення ідеальної температури людини є взаємодія між швидкістю метаболізму, площею поверхні тіла та відсотком жиру в організмі.

Мінреінтеграції пояснило, як евакуюватись за відсутності документів

вівторок, 20 серпень 2024, 9:20

Українців закликали в жодному разі не відмовлятись від евакуації з небезпечних територій. Виїхати безкоштовно можна навіть за відсутності документів, передають Патріоти України з посиланням на заяву Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупова...

Буде гірше: Експерт попередив про можливі відключення світла на 6-8 годин на добу

вівторок, 20 серпень 2024, 8:56

В опалювальний період, за оптимістичним сценарієм, світло може бути відключено на 6-8 годин щодня. Про це в ефірі КИЇВ24 повідомив експерт з енергетичних питань Андрій Закревський, передають Патріоти України. Закревський пояснив, що під час пікових нав...