Симптомів довго не було: У Львові 5-річну дитину ледь не вбив COVID-19

Львівські лікарі врятували дівчинку з катастрофічним ураженням легень внаслідок зараження коронавірусною інфекцією, повідомляють Патріоти України.

Медики Лікарня Святого Миколая, що входить до складу Першого медоб'єднання Львова. розповіли унікальну історію хвороби маленької львівʼянки Вероніки Глушко. У вересні дитина занедужала — у неї піднялася температура, з’явилися кашель і задишка. Батьки звернулися до сімейної лікарки, яка зробила тест на COVID-19, і він виявився негативним. Стан дитини погіршувався: до лихоманки, від якої не допомагають ліки, додалася блювота, задишка посилилася, а нігті посиніли. Налякані батьки звернулись до приймального відділення Лікарні Святого Миколая, де малечі зробили рентген і одразу ж поклали в реанімацію. З’ясувалося, що Вероніка підхопила коронавірус і перехворіла безсимптомно, але після хвороби з’явилися ускладнення, які призвели до катастрофічного ураження легень.

«Діагноз дитини звучить непросто: постковідний мультисистемний запальний синдром, позашпитальна двобічна пневмонія. Означає це те, що внаслідок ковіду у неї виникло важке запалення легень. Інфекція настільки сильно вразила орган, що на ньому майже не залишилось здорових тканин. А альвеоли (це такі елементи легень, які відповідають за газообмін) були такі набряклі, що просто не могли виконувати свою функцію», — пояснюють медики.

Після додаткових обстежень лікарі також виявили, що в легенях Вероніки з’явилася рідина. «Це ще більше заважало легеням Веронічки розправлятись та дихати. Тож, ми виконали дренування: забрали рідину з легень через спеціальну трубку. Однак стан пацієнтки продовжував стрімко погіршуватись. Вона почала втрачати свідомість, адже мозок не отримував достатньо кисню», — пригадує Ярема Безніско, анестезіолог, завідувач відділення анестезіології та інтенсивної терапії Лікарні Святого Миколая.

Лікарі боролися за життя дитини понад місяць. Півтора тижня дівчинка дихала за допомогою апарату штучної вентиляції легень. Під час лікування у неї розвинулась поліорганна недостатність, тож попереду були тижні відновлення печінки та нирок у відділені інтенсивної терапії. Паралельно з пацієнткою займалися фізичні та ерготерапевти — після тижнів у реанімації Вероніка вже зовсім не могла ходити. «Коли вона нарешті одужала, то батьки від радості здійснили мрію донечки — дозволили їй завести котика», — розповідають лікарі.

Відчайдушна битва короля Сверре: Науковці за допомогою аналізу ДНК розкрили таємницю норвезької саги та людських останків 900-річної давнини, знайдених у колодязі

субота, 26 жовтень 2024, 20:40

Роки були витрачені на проведення аналізу ДНК людських кісток, знайдених у колодязі в замку Сверресборг у Норвегії. Учені вивчили ДНК людини з 800-річної скандинавської саги і думають, що знають, який вона мала вигляд. Про це повідомляє видання Тhe sun...

Вигідна посада: У директора волинського лісгоспу знайшли майна на 27 млн грн

субота, 26 жовтень 2024, 19:18

Керівника філії "Ківерцівське лісове господарство" ДП "Ліси України" Анатолія Ярмолюка підозрюють у незаконному збагаченні. Про це йдеться у низці ухвал Печерського районного суду міста Києва від 5 вересня 2024 року, передають Патріоти України з посила...