Симптомів немає, але тест позитивний: Лікар пояснив, чому ПЛР-тести показують "неправдивий" результат

Медики пояснили, чому через 14 днів після початку захворювання на коронавірусну інфекцію, коли у хворого вже немає ніяких симптомів, його ПЛР-тест може бути позитивним. Про це йдеться в матеріалі "Апострофа", передають Патріоти України.

Лікар Сергій Крамарєв розповів, що на сьогодні вже доведено, що до 8-10 дня після хвороби вірусу в організмі вже практично немає, а ПЛР-тест фіксує не живий вірус.

"Ось ті позитивні ПЛР-тести, можуть знаходити вірус і через три тижні, і навіть через місяць. Це пояснюється тим, що в слизових оболонках залишаються клітини, в яких був вірус. Ці клітини поступово відмирають, вірусу вже немає, але оскільки це вірусу в цих відмираючих клітинах ще залишаються. Фактично ПЛР фіксує не живий вірус ", - пояснив він.

Він додав, що виходячи зі світових досліджень, хворий на коронавірус вже на 10 день вважається незаразним, навіть якщо його тест позитивний.

Це підтверджує і інфекціоніст Віталій Євтушенко, проте фахівець рекомендує все ж не відвідувати місця, де є люди з групи ризику, хоча б в перші дні після двох тижнів лікування.

"Вважається, що після двох тижнів від перших симптомів, вже дуже низька ймовірність зараження. Навіть якщо якийсь вірус залишився, він не настільки життєздатний, і виділяється не в такій кількості, щоб заразити інших", - сказав він.

При цьому медик рекомендує утриматися від відвідувань місць, де є люди з групи ризику: діти, хворі на рак або люди похилого віку. На роботу виходити можна, якщо немає ніяких проявів симптомів, але в масці і дотриманням всіх профілактичних заходів.

Джерело: Апостроф

Мілевський поновив кар'єру футболіста: Стало відомо, де він буде грати

п’ятниця, 19 квітень 2024, 10:58

Колишній нападник київського "Динамо" та збірної України Артем Мілевський оголосив про повернення у футбол. 39-річний уродженець Мінська виступатиме за столичний медіаклуб IGNIS, передають Патріоти України. За IGNIS грають футбольні агенти та функціон...

Посол пояснив, чи приїде ТЦК шукати ухилянтів за кордоном

п’ятниця, 19 квітень 2024, 10:30

Після низки новин про те, що поза межами України може розпочатись процес ідентифікації військовозобов’язаних українців, яких поки не збираються зобов’язувати повертатись, дипломати розповіли деякі нові подробиці, передають Патріоти України. В коментар...