"Синдром токсичного гарбуза": Жінка ледь не померла через свою улюблену страву

Мешканка Канади звернулася в лікарню через раптову слабкість, нудоту, діарею та біль у животі. Медики діагностували в неї рідкісний синдром токсичного гарбуза. 64-річна жінка повідомила лікарям, що симптоми з’явилися в неї через кілька хвилин після вживання двох порцій пюре, приготованого нею зі звичайного гарбуза (Lagenaria siceraria). Пацієнтка повідомила, що роками готувала гарбузові страви майже щодня. Однак цього разу вона зазначила, що гарбуз був «незвично гірким», передають Патріоти України.

Обстеження показали, що в жінки були прискорені пульс і дихання, а артеріальний тиск спочатку був високим, а потім різко впав. Кінцівки також були незвично холодними на дотик, що вказувало на порушення кровообігу. При цьому одна з камер серця билася дуже сильно, а ехокардіограма показала наявність інших проблем із серцем.

Медична бригада відновила артеріальний тиск жінки до нормального рівня, однак згодом у неї кілька разів спостерігалося сильне зниження тиску. Крім того, тривала діарея та кілька разів була блювота кров’ю.

Потім пацієнтку перевели у відділення інтенсивної терапії (ВІТ), де лікарі обстежили її шлунково-кишковий тракт за допомогою гастроскопії, під час якої тонку трубку з камерою вводять через рот, спрямовуючи її до горла і шлунка. Вони виявили, що слизова оболонка шлунка запалена і кровоточить через пошкодження тканин, імовірно, спричинене недостатнім постачанням тканин киснем. Медики діагностували шок — небезпечний для життя стан, за якого різко знижується кровотік і зрештою пошкоджуються органи. У цьому випадку шок був викликаний токсинами, що містяться в соку гарбуза. Це «отруєння гірким гарбузом» — різновид «синдрому токсичного гарбуза», спричиненого вживанням у їжу отруйних речовин, що іноді містяться в кабачках та інших овочах.

Рослини сімейства гарбузових виділяють гіркі на смак речовини, звані кукурбітацинами, які можуть завдати шкоди організму при вживанні. Одомашнені сорти цих рослин були виведені з мінімальним вмістом кукурбітацинів, що робить їх одночасно приємними на смак і безпечними для вживання в їжу. Однак у деяких випадках гарбузові рослини можуть накопичувати ці речовини в міру дозрівання, що робить їх небезпечними для людей.

«У разі потрапляння всередину кукурбітацин токсичний для людини через низку передбачуваних, хоча й неясних, причин», — зазначають автори доповіді. Вважається, що токсин порушує сигнальні шляхи в клітинах і підвищує проникність кровоносних судин, що в кінцевому підсумку призводить до пошкодження слизових оболонок організму, особливо травного тракту.

При цьому незрозуміло, як розпізнати отруйну рослину. «Є припущення, що ступінь гіркоти гарбуза корелює з концентрацією в ньому кукурбітацину і, отже, з токсичністю; однак це не знаходить однозначного підтвердження в літературі», — додали автори.

Специфічної протиотрути від отруєння гарбузом не існує, тож медична бригада продовжувала слідкувати за життєвими показниками пацієнтки та стабілізувати їх за потреби. Шок і супутні симптоми минули після п’яти днів, проведених у відділенні інтенсивної терапії.

Синдром токсичного гарбуза вважається дуже рідкісним, і це перший подібний випадок, зареєстрований у Канаді. Подібні епізоди раніше були зареєстровані в інших країнах, наприклад, в Індії, де сік гарбузів використовується в деяких видах традиційної медицини.

"Він міг вчитися у Великій Британії": Відомий бізнесмен похвалився сином, який вирішив залишатися в Україні (фото)

четвер, 13 листопад 2025, 15:14

Відомий український олігарх Василь Хмельницький розповів про досягнення свого сина та похвалився тим, що хлопець вирішив навчатися в Україні, а не за кордоном. Про це олігарх розповів у своєму особистому блозі у Facebook, повідомляють Патріоти України....

"Синдром токсичного гарбуза": Жінка ледь не померла через свою улюблену страву

четвер, 13 листопад 2025, 13:44

Мешканка Канади звернулася в лікарню через раптову слабкість, нудоту, діарею та біль у животі. Медики діагностували в неї рідкісний синдром токсичного гарбуза. 64-річна жінка повідомила лікарям, що симптоми з’явилися в неї через кілька хвилин після вжи...