Системний гаплик: Освітній омбудсмен пройшов тести ЗНО з математики в Україні та був шокований

Освітній омбудсмен Сергій Горбачов вирішив пройти тести ЗНО з математики і був здивований отриманими результатами, Про це він написав на своїй сторінці у Facebook, передають Патріоти України.

«Мені стало цікаво, що ж там таке у тестах ЗНО, що пороговий бал встановлено 10 з 67 – і то його не подолали третина учасників тестування.

Важливо: за базовою освітою я філогог – і математикою як такою у дорослому житті скільки-небудь глибоко не займався… Тому сьогодні всі завдання, де були усілякі косинуси та логарифми, я пропускав: відповіді не знав, дивитися довідники не можна за умовою, а вгадувати не хотів. Якщо мати елементарні навички логічного мислення і мінімальну просторову уяву – взагалі нічого складного для достатнього результату.

Але маємо що маємо: з математикою у нас – біда-біда. І найстрашніше не те, що ми ось зараз отримали такий результат. Жахає те, що нам взагалі достеменно невідомо, де саме починається оцей системний гаплик. Бо освітні оцінювання в Україні знаходяться на початковому етапі: грошей на це в бюджеті немає.
Отож, після пройдених завдання і певних висновків, Горбачов запропонував своє бачення того, як покращити ситуацію.

«Перше: критично необхідні регулярні і якісні освітні оцінювання, щоб КОЖНОГО року бачити, де ми зараз, які у нас проблеми - і які треба ставити орієнтири для подолання проблем.
Друге: кардинально переробити програму з математики, сконцентруватися на практичному застосування математичних знань та навичок, всюди, де тільки можна. Саме реальні життєві завдання, а не відірване від життя абстрагування мають стати основою роботи на уроках математики.
Треба ще чимало всього, але ось це – просто життєво необхідно. Бо інакше оця біда-біда з математикою (та і не лише з нею) буде лише поглиблюватися», – написав омбудсмен.

Зможуть демонтувати? Мінкульт позбавив Арку дружби народів у Києві статусу пам’ятки історії

п’ятниця, 19 квітень 2024, 6:30

Мінкульт своїм наказом позбавив Арку дружби народів статусу пам’ятки історії. Відповідно, тепер цей монумент може бути повністю демонтований.Про це повідомили в пресслужбі відомства. 26 квітня 2022 року скульптурна частина монумента була прибрана з цен...

В Україні можуть різко змінити розмір пенсій: Стало відомо, чого чекати

п’ятниця, 19 квітень 2024, 5:58

В Україні - найнижчий пенсійний вік в Європі. Це єдина перевага нашої пенсійної системи, яка частково пояснює і її проблеми. Зараз на пенсії у середньому українець може отримувати менше ніж 30% від своєї зарплати. Це критично низький показник, передают...