"Ситуація дуже серйозна!": У Росії почали бити на сполох через викид радіації

Інформація про екологічні наслідки вибуху на військовому полігоні в Архангельській області (Росія), що озвучується офіційними структурами РФ, не відповідає дійсності. "Нічого не розкривається", - розповів співголова російської екологічної групи "Екозахист!" Володимир Сливяк, повідомляють Патріоти України.

"Ми не можемо домогтися у Міноборони або "Росатома", скільки радіації потрапило в навколишнє середовище і що це за радіонукліди, тобто який склад. Можна лише сказати, що та інформація, яка поширюється, не відповідає дійсності. Принаймні, в частині того, що жодних шкідливих речовин в атмосферу викинуто не було. Був великий викид. Але наскільки великий, чи потрібна евакуація – цього неможливо сказати без інформації, яку просто не видають", – підкреслив еколог.

У цьому контексті він нагадав: "Є дані державного радіаційного моніторингу, який в день вибуху зафіксував дуже велике підвищення радіації – приблизно в 20 разів більше, ніж природний радіоактивний фон. І це в 30 кілометрах від епіцентру. Через якусь незначну кількість радіації такого перевищення бути не може. Якщо відштовхуватися не від природного фону, а від того рівня, який вважається небезпечним, після якого треба вчиняти певні дії, то таким рівнем вважається 0,6 мікрозіверта на годину, а там було 2 микрозіверта на годину".

"Зрозуміло, що ситуація серйозна, що викид був досить значний, але що саме відбувається, сказати дуже важко, тому що це військові об'єкти. Северодвінск – це теж військове місто. Ні на цей полігон, ні в Северодвінск не пускають ніяких незалежних експертів", – констатував еколог.

У фінському місті на кордоні з Росією зрізали прапор України

п’ятниця, 26 квітень 2024, 11:59

Український прапор, що майорів перед мерією фінсько міста Лаппеєнранта, за останній тиждень двічі зазнав вандалізму. Про це повідомляє Yle, передають Патріоти України. Невідомі обрізали мотузки, на яких тримався прапор, після чого він опинився на земл...

Чи нарахують субсидію, якщо частина сім'ї перебуває за кордоном

п’ятниця, 26 квітень 2024, 11:30

В Україні багато домогосподарств через складну економічну ситуацію отримують субсидії. У Пенсійному фонді України пояснили, як нараховується субсидія, якщо частина родини виїхала за кордон, передають Патріоти України. «До складу домогосподарства включа...