Ситуація у Києво-Печерській лаврі: В якому стані мощі преподобних отців і чиї останки пропонують обміняти на українських полонених

У Києво-Печерській лаврі в печерах зберігаються мощі святих і видатних діячів Української держави. Проте тут є останки українофобів, які Україна навіть може обміняти до Росії, щоб повернути з полону своїх захисників. Про це йдеться у сюжеті кореспондентки ТСН Неллі Ковальської.

Нижня Лавра нині геть порожня: фактично, вона закрита для відвідувачів. Чи не на кожному кроці – патруль поліції.

Доступ на територію обмежили після того, як держава розірвала договір оренди з московською церквою. Віряни російського патріархату тоді відмовилися йти з пам’ятки, ба більше – намагалися прорватися до святині. Деякі корпуси досі заблоковані: представники РПЦ не допускають туди ані музейників, ані представників комісії.

Пан Роман працює в заповіднику 40 років. Про лавру та лаврські печери знає все. Кореспондентка ТСН разом з ним спустилася до печер. Найдовшу з них місцеві називають вулицею. На цій вулиці розташовані мощі Нестора Літописця, батька вітчизняної історії. Наступний святий – Ілля Муромець.

"Місто Муром тоді, 11-12 століття – це було далеке володіння Чернігівського князівства. Але є інші версії, що він Муромець не тому, що він з мурами, а тому, що він мури будував, тобто інженер, оборонець. Є ще така версія – Ілля Муравлін. Оце з Муравійська. Оце саме в Чернігівській області десь. Київщина, Чернігівщина, Переяславщина – це ядро і давньої Русі, Київської, і, загалом, ядро України. Витоки. Витоки звідсіля. Тому ми не віддамо нашого Іллю", – каже пан Роман.

Найстаріші мощі, які тут зберігаються – Мойсея Угрина, він помер і був тут похований 1043 року, за вісім років до офіційного заснування лаври.

Найцінніші з наукового погляду – мощі Миколи Святоші, онука Ярослава Мудрого. Останки Ярослава зберігалися в Софії та були вивезені з України під час Другої світової. За деякими свідченнями, вони – в Америці. Наявність мощей онука може згодом допомогти встановити справжність мощей його великого діда.

Попри те, що комісія ще працює, вже можна сказати – головні святині лаври в порядку і під захистом.

Похований тут і Петро Столипін, русофоб, який ненавидів Україну і був застрелений 1911-го в київській опері. Його поховали біля лаврського трапезного храму.

"Одна з ідей, наприклад, внести його в обмінний фонд, як би це не видавалося і не звучало. Але у нас є загиблі герої, у нас є живі герої, які перебувають у полоні", – каже Роман.

Могила Столипіна – не єдина, якої хотілося б позбутися. Є ще кілька поховань осіб, які свого часу нашкодили Україні. Але це тривалий процес, адже Росія панувала тут понад триста років.

Підношення Осірісу: Унікальні артефакти з золота і та інші важливі речі: Археологи знайшли скарби єгиптян VII - VI ст. до н.е.

субота, 27 липень 2024, 0:30

Археологи виявили 63 давньоєгипетські гробниці у провінції Дум’ят, яка колись була центром торгівлі. Досліджуючи поховання, вчені натрапили на численні артефакти, зокрема золоті прикраси та поховальні приношення, передають Патріоти України. Як пише Her...

На Уралі прорвало чергову дамбу водосховища. Населення рятується на дахах будинків (відео)

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:30

У Челябінській області Росії прорвало дамбу Кіалімського водосховища. Вода швидко поширюється, затоплено велику кількість будинків. Про це повідомляють російські Telegram-канали в п'ятницю, 26 липня. За інформацією управління МНС у Челябінській област...