Ситуація у столиці вже некерована. Медична система ось-ось ляже, - інфекціоніст

Без повного карантину вже не обійтися. Але люди його дотримуватимуться не так смиренно, як минулої весни. Теоретично штрафи запровадили, але на практиці нікого не карають. Тому страждають усі. Найбільше це відчуває освіта та економіка. Про це розповів Ігор Гижко, інфекціоніст Київської міської клінічної лікарні №9, зазначають Патріоти України.

"Зараз ситуація вже некерована. Тільки за рахунок медиків, медичної системи якось ще статистично намагаються стримувати. Але їх вже не вистачає, ліжок із киснем немає, госпіталізувати пацієнтів неможливо. В лікарнях по Києву місць просто немає, а у віддалених населених пунктах уявіть ситуацію. Тому дуже правильне рішення - введення карантину і обмеження транспорту. Це основне джерело передачі вірусу. Уже не буде переповнених маршруток, які тріщали по швах від пасажирів. Наскільки сумлінно перевізники будуть дотримуватися правил і чи стане Київ показовим для інших міст, побачимо вже 5 квітня", - наголосив Ігор Гижко.

Разом з тим не вирішили повністю проблему з добиранням на роботу лікарів. Транспорт хоч і буде ходити по перепустках, маршрути ж залишили не всі. Тому нерідко треба йти пішки чи замовляти таксі.

"Збільшити кількість тестувань і не працювати з контактними особами - це все беззмістовна і затратна робота. Коронавірус - не медична проблема, а соціальна. Тут поведінкові проблеми, і їх потрібно вирішувати мультимодально. Оскільки на МОЗ не покладено контролюючі функції щодо дотримання санітарних норм, їх покладено на Нацполіцію і Держпродспоживслужбу. Але доки ці контролюючі органи не почнуть показувати свою ефективність, змін ситуації в країні не буде.

Щоб Держпродспоживслужба, яка зараз їздить по об'єктах і поборами просто займається, почала дійсно контролювати організацію інфекційної безпеки на об'єктах: в кав'ярнях, ресторанах, ТРЦ, аптеках, медзакладах. Потрібно виділити гроші, щоб їх впровадити, щоб навчити населення. У нас держава досі не дала ніякого інструменту, а намагається тільки контролювати. Так не вийде", - сказав Андрій Александрін, керівник Національної експертної групи з інфекційного контролю.

Повинна бути державна стратегія, де прописано, куди ми рухаємося, які мають бути кількісні показники, хто за них відповідає, за їхнє виконання.

"Локдаун має сенс, якщо за його час ми починаємо готувати будь-яку систему. Наприклад, ліжковий фонд, підводимо кисень, навчаємо медиків різних спеціальностей питань інтенсивної терапії, впроваджуємо програму безпеки в дитячих садах, школах. Або збільшуємо кількість транспорту, щоби люди не набивалися туди. Якщо запроваджувати карантинні заходи, лише щоби просто знизити захворюваність, то тоді це не має ніякого сенсу і веде до занепаду економіки", - пояснив фахівець.


Джерело: Gazeta.ua

У кращих "скрепних традиціях": Уродженець Чечні програв жорстким нокаутом, але його команда побила переможця (відео)

вівторок, 23 квітень 2024, 23:42

У Відні, Австрія, відбувся вечір боксу, який завершився грандіозним скандалом, повідомляють Патріоти України. У рингу зійшлися уродженець Росії Мансур Ельсаєв (18−1, 16 КО), який виступає під прапором Австрії, і кубинець Карлос Альберто Ламела (8−3, 5 ...

На гомілках була важка плита: У Німеччині знайшли могилу "зомбі" бронзового століття (фото)

вівторок, 23 квітень 2024, 23:28

Археологи, які ведуть розкопки у Східній Німеччині, виявили могилу віком 4200 років недалеко від Оппіна в Саксонії-Ангальт. У ній був скелет людини, яку вважали зомбі. Ця могила проливає світло на забобони європейців бронзового століття, зазначають Пат...