Ситуація ускладнилася: З України масово виїхали спеціалісти - кого бракує на ринку праці

Через мобілізацію та виїзд за кордон, Україна втратила, за деякими даними, близько третини працездатних людей. До прикладу, за рік у країні поменшало на пів сотні самих лише логопедів. А це означає, що щонайменше 500 дітей із порушенням мовлення втрачають свого наставника. Як та чи можливо спинити цей процес у країні, яка воює, - розповість кореспондентка ТСН Олена Гущик, передають Патріоти України.

В Україні бракує логопедів - причини

До логопеда шестирічна Варвара приходить тричі на тиждень. Усе що хоче сказати, поки пояснює на картках, дотиком або вигуком.

Варя з родини переселенців. Їхнє рідне Рубіжні нині під окупацією. Коли переїхали у Київ, у травні 22-го одразу довго шукали спеціаліста для доньки. "У нас в центрі є черга на заняття. Дітки чекають щоб попасти хоча б на діагностику", - кажуть працівники медцентру.

Заняття з логопедом мають бути системними і перерва в них для таких дітей як Варвара може означати - що треба починати усе заново. Аби такого не сталося, враховучи переїзди і ситуацію в країні - її мамі довелося опанувати нову професію"Коли в мене з’явилася така дитина, прийшлось отримувати другу освіту логопедичну", - каже мати дівчинки.

І це лише у цьому центрі в столиці країни. Що в решті областей? Логопеди, особливо ті, які займаються найскладнішими випадками - виїжджають з країни швидше, аніж нові здобувають освіту. "Зараз очного навчання майже немає, студенти або за кордоном, або сидять у себе вдома і на жаль, такої кількості людей, яку б я хотіла бачити її немає", - каже логопед-дефектолог Ольга Гаврилова.

Яких спеціалістів бракує в Україні

Спеціалістів меншає з кожним роком - говорить і офіційна статистика. І мова не тільки про логопедів."Від початку повномасштабного вторгнення декілька разів зріс попит на психологів і психіатрів. Власне, з медициною ми бачимо саме зростання кількості вакансій подекуди на 60-70%, як порівнювати до повномасштабного вторгнення", - каже редакторка WORK.UA Євгенія Кузенкова.

Найбільший дефіцит з'явився у сфері медицини, а ще серед робітничних професій. Загалом там, де опанувати навички неможливо навіть за рік. А все тому, що усе більше людей обирають роботу онлайн. Без довгого навчання.

Серед тих, хто нині працює онлайн і Валерія. Вона з Донецька. Після окупації - жила і працювала в дитячому центрі в Києві. Допоки не втратила дім вдруге, і не виїхала з України до Німеччини.

"В якийсь момент я зрозуміла, що я вже не можу. А для діток потрібна віддача, потрібна енергія. Тому я зрозуміла, що мені краще виїхати", - каже Валерія.

Повертатися поки не планує. Працює онлайн і залучає до уроків ще й батьків "Ми працюємо в форматі супровізії. Тобто я переглядаю відео з батьками, надсилаю їм якісь рекомендації стосовно подальших занять, потім ми дзвонимося. Тобто батьки є моїми руками, а я їм керую. І тоді процес налагоджено, бо дитинка не може висидити в онлайні", - каже Валерія.

Не ховався як ухилянт: Представники ТЦК прямо на вокзалі прихопили провідного спортсмена України, відібрали телефон та відправив на полігон, — ЗМІ

четвер, 16 травень 2024, 9:32

Дружина подала заяву в поліцію про викрадення чоловіка. На Закарпатті мобілізували віцечемпіона України зі спідвею Віталія Лисака. Рівненського спортсмена забрали працівники ТЦК, коли той прибув на залізничний вокзал Мукачева. Подробиці інциденту розпо...

Війна руйнує бізнес монополій людей Льоні-Космоса і Ко: Приватизований за копійки під час мерства Черновецького "Київводоканал" повертається у власність столичної громади

четвер, 16 травень 2024, 9:23

Колись надприбуткові столичні компанії-монополісти приватизовані "кращими людьми міста" за участі їх кураторів з Кабміну та Банкової два десятки років збагачували своїх власників аж до 2022 року. Київська міська рада 16 травня планує розглянути проєкт ...