Таємниці стародавніх тунелів: Археологи показали підземелля у Харкові (відео)

Підземелля збереглися у гарному стані, але для безпеки їх довелося укріпити.

Археологи показали підземелля у Харкові. Вони збереглися з кінця ХVIII століття. Ходи використовували як винні льохи та бомбосховища, повідомляють Патріоти України.

"Якраз там, де ми знаходимося, стояла одна з найцікавіших веж харківської фортеці – Таємнича, з-під підземної частини якої йшов підземній хід. Він якраз проходив під цими сходами", – розповів член правління благодійного фонду "Діти підземелля" Ігор Денисенко.

Усього під містом 5 км стародавніх тунелів. Більшість із них зруйновані за радянських часів. "Ті підземелля, які ми з вами побачимо, є якраз підземною частиною ось цієї чудової споруди. На жаль, на поверхні від гостинного двору не залишилося нічого. У Другу світову війну він був розбомблений. І після війни його вирішили не відновлювати", – каже дослідник.

Зараз для відвідувачів відкриті шість галерей. Вони розташовані на глибині до 6 м. Підземелля збереглися у гарному стані, але для безпеки їх довелося укріпити. "Галереї обкладалися окремо і де вони з'єднувалися, утворюються тріщини, які відходять, трошки стіна відходить від іншої стіни. І для того, щоб закріпити, це не для безпеки, а для того, щоб не руйнувалося, зроблені такі шини", – повідомив історик Анатолій Щербань.

Дослідники хочуть відкрити у галереях підземний музей. До експозиції увійдуть речі, які тут знайшли. Це порцеляна, іграшки, свистульки часів ХVIII ст. та боєприпаси часів Другої світової.

Джерело: 5 канал

Належить до дуже рідкісного типу клинків тисячолітньої давнини: Науковці розгадали загадку "Іспанського Екскалібуру"

субота, 27 квітень 2024, 6:15

Дослідники нарешті розгадали таємницю унікального меча, виявленого в Іспанії три десятки років тому. . Фахівці назвали його «Екскалібур» через розташування, в котрому старовинний клінок був знайдений, бо нагадує кельтську легенду короля Артура. . Ар...

ТЦК загрожує повний колапс: Раді доведеться правити закон про мобілізацію

субота, 27 квітень 2024, 1:45

Як пише видання Texty, територіальні центри комплектування (ТЦК) не встигнуть актуалізувати дані усіх військовозобов’язаних за 60 днів, як того вимагає новий закон про мобілізацію, і це створить додатковий хаос, передають Патріоти України. "Управлінсь...