Таємниці Тустані: місто-фортеця в серці Карпат

Відкрийте для себе історію Тустані, його археологічні знахідки та унікальну архітектуру. Поглибіться у легенди, обертаючись навколо цієї карпатської перлини, і дізнайтеся, як вона зберігається сьогодні.

Тустань: Загадкова Фортеця Карпатських Гір

Львівська область відома великою кількістю визначних пам'яток. Поряд з різними фортецями, замками та іншими об'єктами тут можна знайти фортецю Тустань – одну з небагатьох, яка збереглася до наших днів. З IX століття це місце вважалося охоронною спорудою, а сьогодні це пам'ятка архітектури та одна з найвідоміших пам'яток області.

3D-модель міста-фортеці Тустань

Цю споруду можна знайти біля селища Урич Сколівського району. Заздалегідь рекомендується купити білет на автобус, щоб спланувати маршрут. Проблем із поїздкою не виникне, адже розвинена інфраструктура дозволить дістатися сюди будь-яким транспортом. Особливості укріплень у тому, що будівельники гармонійно поєднали в одне ціле штучні конструкції та природні скелі.

Історична довідка

Ще у третьому тисячолітті до нашої ери тут з'явилися перші язичники, які залишили на скелях свої написи. Захисна конструкція була збудована хорватськими майстрами у IX столітті. Завдяки їй відбувався контроль над торговими шляхами. 1340 року фортецю завоювали поляки, і король Польщі вирішив перевести споруду собі у володіння. Протягом наступних століть захисна споруда занепала і перестала виконувати свою функцію.

Формат відпочинку

Іноді тут проводять різноманітні фестивалі. Туристів чекають:

  • вуличні музиканти;
  • середньовічна музика;
  • лицарські бої;
  • віртуальна машина часу;
  • івенти для дітей.

«ТуСтань» – це один із небагатьох фестивалів, які відбуваються у форматі Середньовіччя. Особлива атмосфера занурить кожного у ті часи. Але заздалегідь треба взяти квитки на поїзд, щоби не запізнитися. Подібна поїздка стане однією з найкращих та ефектних, дозволяючи набратися унікальних вражень та відчуттів.

Окрім фактичного святкування тут є цікавий комплекс із семи скель, де можна бути схожим людей того часі і зробити кілька красивих фотографій. Також є тематична хата, оформлена у карпатському стилі. Збереглася велика кількість оригінальних меблів, рушники, одяг та багато іншого.

Екскурсійні маршрути

Бажано відвідати музей, щоб загалом оцінити цей комплекс та вивчити його особливості. Макети дерев'яних будівель досить цікаві артефакти і з їх допомогою можна дізнатися про культури минулих століть. Також є експозиція, присвячена Михайлу Рожку, який багато років займався вивченням цього місця.

Також є кілька екскурсій, де Тустань є лише частиною відвідин. Можна відвідати водоспади, Львів, поїхати на Журавлине озеро та багато іншого. Такий формат відпочинку та подорожей стане чудовим способом за один чи два дні побачити багато цікавого.

"Я вб’ю його!": Мама Усика пригрозила Тайсону Ф’юрі за неприпустиму поведінку до свого сина

вівторок, 14 травень 2024, 0:55

Чемпіон світу за версіями WBA, WBO та IBF у суперважкій вазі Олександр Усик розповів про реакцію своєї мами на поведінку володаря титулу WBC Тайсона Ф’юрі. . Український боксер зізнався, що його мама була незадоволена тим, що британець штовхнув йо...

Телевізійні уроки дипломатії

вівторок, 14 травень 2024, 0:33

Масове мистецтво важливе тим, що впливає і на широку аудиторію, і на істеблішмент, який намагається широкій аудиторії подобатись. Тому акценти, сюжети і наголоси таких творів заслуговують на увагу. Apple tv+ випустили серіал «Франклін» – про дипломатич...