Таємниця чавунних стовпів: Історики з'ясували, що могло вбити сотні людей два століття тому

Набір чавунних стовпів в англійському Манчестері, на думку істориків, міг бути причиною загибелі незліченних життів сотні років тому. Про це пише британський таблоїд Mirror, передають Патріоти України.

Причому, за даними вебсайту Historic UK, тумби в стилі гарматних стволів продовжують виробляти, оскільки їхня відмітна форма є "знаковою" особливістю міських вулиць.

Яку таємницю зберігають стовпи

Вважається, що чавунним стовпам, розташованим у кінці скромної вулиці в центрі Манчестера, майже 200 років. Внесені до списку англійських пам'яток архітектури Grade II, вони відповідають іншій парі таких самих стовпів у західному кінці проходу на Лоуер-Байром-стріт, поруч із садом Святого Іоанна. Але найголовніше — виявляється, ці стовпи колись могли використовуватися з руйнівною метою.

Кажуть, що 1745 року Чарльз Едвард Стюарт очолив останнє повстання якобітів у боротьбі за англійську корону. Прибувши до Манчестера зі своєю армією, Чарлі використовував зазначені райони як збройовий парк. Це навіть відзначено назвою вулиці — Артилерійська та меморіальною дошкою на стіні будинку №15 по Байром-стріт. Достеменно невідомо, коли було встановлено ці стовпи, але конструкція їхнього стовбура цілком дає підстави припускати, що в минулому їх використовували як артилерійське обладнання.

"Одне інтернет-джерело стверджує, що колись це були справжні гармати, інші ставлять під сумнів, оскільки відсутні докази, які б підтверджували колишнє призначення. Але, можливо, це цілком реалістичне припущення, оскільки було звичайною практикою в Лондоні приблизно в той самий час, після наполеонівських воєн", — зауважує видання.

Таємниця стовпів так зацікавила журналістів, що одне з місцевих медіа звернулося за допомогою до історика Кіта Воррендера, автора низки книг з історії міста. Той описав походження стовпів як "складне", оскільки не знайшов жодної документації про два комплекти стовпів, окрім того, що вони позначають місце, де були припарковані знаряддя, і що мають походження XVIII–XIX століть.

Що ж, наразі, як пишуть у Mirror, справжнє походження стовпів залишається загадкою, проте цілком реальним може бути військове призначення нинішніх пам'яток архітектури, які колись дуже давно могли вбити сотні людей.

Підношення Осірісу: Унікальні артефакти з золота і та інші важливі речі: Археологи знайшли скарби єгиптян VII - VI ст. до н.е.

субота, 27 липень 2024, 0:30

Археологи виявили 63 давньоєгипетські гробниці у провінції Дум’ят, яка колись була центром торгівлі. Досліджуючи поховання, вчені натрапили на численні артефакти, зокрема золоті прикраси та поховальні приношення, передають Патріоти України. Як пише Her...

На Уралі прорвало чергову дамбу водосховища. Населення рятується на дахах будинків (відео)

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:30

У Челябінській області Росії прорвало дамбу Кіалімського водосховища. Вода швидко поширюється, затоплено велику кількість будинків. Про це повідомляють російські Telegram-канали в п'ятницю, 26 липня. За інформацією управління МНС у Челябінській област...