Таємниця "Семи богинь": Археологи виявили в Південній Індії древній напис на санскриті

Жителі села помітили стовп з декількома гравюрами, коли відновлювали і ремонтували місцевий храм.

На півдні Індії археологи виявили найраніший опис індуїстського культу Саптаматріка, тобто культу «Семи богинь», передають Патріоти України.

Знайдений ними напис є найдавнішим, написаним про цей культ на санскриті. Слід зазначити, що в індуїзмі Саптаматріка — це група з семи матерів-богинь, які є дружинами індуїстських божеств — Брахми, Шиви, Кумари, Вішну, Варахи, Індри і Ями. Згідно Відділу епіграфіки Археологічного Огляду Індії, цей санскрітскій напис є найбільш раннім свідченням, яке було знайдено в Південній Індії.

Текст відноситься до епохи правління Віджая, останнього царя південноіндійської династії Сатаваханов. Напис датовано 207 роком нашої ери. Як розповів директор відділення епіграфіки Археологічної служби Індії доктор К. Муніратнам, санскрітський напис було виявлено в індійському селі Чебролу в окрузі Гунтур штату Андхра-Прадеш на початку цього місяця.

Місцеві жителі першими знайшли напис і повідомили владу. Жителі села помітили стовп з декількома гравюрами, коли відновлювали і ремонтували місцевий храм. Муніратнам повідомив, що напис був вперше скопійований і вивчений людиною на ім'я Картіка. Він записував дані про ремонт храму і включив в них опис декількох зображень на південній стороні будівлі.

Вчені зазначають, що згадки про поклоніння Саптаматрікі були помічені в мідних плитах Кадамби і Чалукья, а також в мідних плитах Східної Чалукья. Але це нове відкриття на 200 років старше.

При проведенні розкопок був виявлений і ще один напис, написаний пракрітською мовою. Він датується I століттям нашої ери і теж є найдавнішим в своєму роді. Вчені говорять, що це найраніше свідоцтво згадки про місцевий храм.

Доктор Муніратнам також додав, що по всій країні існує безліч стародавніх пам’ятників і споруд, які можуть містити величезну кількість інформації, але зараз всі ці історичні пам’ятники або споруди потребують захисту.

74-пенсіонерка взяла пістолет та... пограбувала банк (фото)

субота, 27 квітень 2024, 20:19

У США 74-річна пенсіонерка озброїлася пістолетом та пограбувала банк. Про це повідомляє NBC News, передають Патріоти України. Енн Маєрс із Огайо ніколи раніше не мала проблем із законом. Втім, нещодавно жінка в масці та з пістолетом в руках з'явилася п...

Була 6 днів без їжі та води: У США випадково відправили кішку у зворотній посилці Amazon

субота, 27 квітень 2024, 18:53

Американське подружжя випадково відправило свою кішку у зворотній посилці Amazon: вона була шість днів без води та їжі, втім зараз їй нічого не загрожує. Про це пише Business Insider, передають Патріоти України. Вказано, що власниця помітила зникнення ...