Таємниця українського "Стоунхенджа": Вчені дослідили основне поховання під 5-тисячолітнім кромлехом

Археологи завершили польові дослідження кургану біля Дніпра в селі Новоолександрівка, і вивчили основне - останнє, 27-е поховання - над яким і було створено величезну монументальну культову споруду, названу "український Стоунхендж". Про це розповіли вчені Дніпровської археологічної експедиції на сторінці в Facebook, передають Патріоти України.

Кромлех складається з 5 шарів грунту і кам'яного кільця. Вдалося дослідити основне поховання епохи міді, якому близько 5-5,5 тисяч років. У ньому і був похований чоловік, над яким в стародавні часи створили цю монументальну споруду, яка за показниками ваги склала близько 400 тонн грунту і близько 70 тонн граніту.

Як зазначив керівник експедиції Дмитро Тесленко, поховання має деякі відхилення від стандартного обряду постмаріупольської або квітянської культури, оскільки у небіжчика руки трохи зігнуті в ліктьових суглобах, і ноги - в колінних суглобах. У ньому немає інвентарю, але над тілом були залишки шкіри тварини на перекритті. По канонах і за поховальними обрядами енеоліту, в такому похованні залишили хлібець з охри (червоного кольору).

Що саме символізував такий хліб, властивий обрядам цих племен, точно сказати складно: є припущення, що він міг означати серце, або через свій колір - вмістилище крові.

"Що цікаво, що пляма охри ще була нанесена зліва від черепа, і ми можемо говорити з великою часткою ймовірності, що цей хліб готувався безпосередньо перед похованням. Коли вже померлого помістили в могилу, сформували цей хлібець, його поклали. А потім у людини, яка його ліпила, ця маса залишилася на руках - суміш глини з мінеральним барвником. І потираючи долоні вона залишки цієї маси скатала в невеликі катишки, які потрапляли всередину", - розповів археолог.

Череп людини був порожнім всередині, і на початку дослідження був цілим, але за 5,5 тисячі років вже не зміг витримати поверхневе напруження, і тому склався. Втім, каже науковець, в цьому нічого такого страшного немає - наші антропологи його відновлять.

Знатним небіжчиком виявився досить молодий чоловік - на це вказують дуже вузький таз, і надбрівний валик. Позу, в якій він був похований, деякі вчені вважають "позою погрози".

"Цікаво, що ця людина була досить тендітної статури, з тонкими довгими пальцями. І ми зафіксували у нього травму на пальцях правої ноги. Йому щось важке впало на ногу, і залишило травми", - розповів дослідник.

Ця людина користувалася величезною повагою в суспільстві в тому колективі. Але чому мав такий високий соціальний статус, і йому була надана така честь після смерті, залишається загадкою для науковців..

"Найпростіші пояснення не підходять до цієї людини: це не старійшина - вона дуже молода, і не велетень-воїн, судячи з комплекції... Потрібно міркувати в тому плані, що ця людина мала якісь знання, була носієм важливих знань для стародавнього колективу", - висловив припущення археолог.

У фінському місті на кордоні з Росією зрізали прапор України

п’ятниця, 26 квітень 2024, 11:59

Український прапор, що майорів перед мерією фінсько міста Лаппеєнранта, за останній тиждень двічі зазнав вандалізму. Про це повідомляє Yle, передають Патріоти України. Невідомі обрізали мотузки, на яких тримався прапор, після чого він опинився на земл...

Чи нарахують субсидію, якщо частина сім'ї перебуває за кордоном

п’ятниця, 26 квітень 2024, 11:30

В Україні багато домогосподарств через складну економічну ситуацію отримують субсидії. У Пенсійному фонді України пояснили, як нараховується субсидія, якщо частина родини виїхала за кордон, передають Патріоти України. «До складу домогосподарства включа...