Так коли був День Перемоги? Історики запевняють - 7 травня

Фактичний День Перемоги був 7 травня, говорять історичні дослідження, і Америка в цьому факті зіграла першу скрипку.

У неділю ввечері, 6 травня 1945 року, американський журналіст Едвард Кеннеді, який не мав нічого спільного зі знаменитим кланом і очолював у той час прес-бюро Ассошіейтед-прес в Парижі, був терміново викликаний на аеродром, де його разом з шістнадцятьма колегами-журналістами вже чекав військовий літак американських ВПС, пише видання Деталі, передають Патріоти України.

Після недовгого перельоту літак приземлився в Реймсі і журналісти стали очевидцями події, якого весь світ чекав шість довгих років: капітуляції нацистської Німеччини.

Журналісти детально записали чини і прізвища німецьких офіцерів, які передали акт про беззастережну капітуляцію представникам союзників, після чого кожен журналіст підписав зобов'язання затримати своє повідомлення аж до отримання дозволу з Об'єднаного штабу союзних військ.

Було вже 2 години 40 хвилин ранку 7 травня, і Кеннеді встиг написати кореспонденцію, але чекав дозволу військової цензури.

Однак на прохання Сталіна, який хотів інсценувати додаткову церемонію капітуляції в Берліні, Білий дім наказав відстрочити на 36 годин офіційне повідомлення про закінчення війни.

Тим часом, на вимогу союзників, о 12 годині пополудні того ж 7 травня офіційне німецьке радіо оголосило всім громадянам і солдатам рейху про закінчення боїв.


Дізнавшись про це, Кеннеді негайно звернувся до головного військового цензора американської армії з проханням зняти заборону з підготовленої ним кореспонденції, і додав, що він в будь-якому випадку зробить все можливе, щоб повідомити про найголовнішу подію в світі.

Цензор знизав плечима і нічого не сказав, будучи впевненим, що журналіст не зможе знайти жодного цивільного літака, щоб в обхід цензури передати своє повідомлення.

Але досвідчений Кеннеді обманним шляхом скористався прямим телефоном в редакції військової газети, і встиг продиктувати двісті слів в лондонське агентство Ассошіейтед-прес перш, ніж відключили телефонну лінію.

Повідомлення Кеннеді обрушилося на редакції 1300 американських газет разом з редакціями газет і радіостанцій по всьому світу.

Об'єднаний штаб союзний військ передав заяву про капітуляцію Німеччини на всю Європу по армійським радіостанціям на двадцяти мовах, але військова цензура все ще не дозволяла іншим шістнадцяти журналістам, колишнім разом з Кеннеді на церемонії капітуляції, повідомити про це своїм читачам.

Офіційне повідомлення Трумена, Черчілля і Сталіна про перемогу над нацистською Німеччиною виявилося остиглою новиною вчорашнього дня.

Едвард Кеннеді всіх випередив і був за це покараний: його зняли з роботи і відібрали журналістське посвідчення. Разом з ним постраждав його колега, який допоміг передати в Лондон двісті слів про перемогу. Робота агентства Ассошіейтед-прес була припинена військовими властями на шість годин.

Колеги Кеннеді розривалися від люті і заздрості.

54 журналіста звернулися до генерала Ейзенхауера з вимогою продовжити санкції проти Ассошіейтед-прес, посилаючись на те, що вони стали жертвами самого безпардонного обману в історії журналістики. Тільки 14 місяців по тому Ейзенхауер погодився повернути Кеннеді його журналістське посвідчення.

Ассошіейтед-прес опублікувало офіційне вибачення і прізвище Кеннеді більше ніколи не з'являлася в повідомленнях агентства новин. З вересня 1945 Едвард Кеннеді став працювати в одній з каліфорнійських газет. Незадовго до своєї смерті в 1963 році Кеннеді сказав:

«Я ніколи не шкодував про те, що подарував світові зайві 24 години щастя».

Автор: Рафаэль Рамм

Джерело: Деталі

ТОП-5 найбезпечніших країн на випадок, якщо почнеться Третя світова війна

четвер, 18 квітень 2024, 11:28

У час, коли загроза Третьої світової війни щороку зростає на фоні військової агресії в Україні, Ізраїлі та конфлікту в Таїланді британці задумалися над країнами, де можна безпечно перечекати так званий апокаліпсис, передають Патріоти України. Як зазнач...

Синоптики попереджають про сильні заморозки в Україні: Де різко знизиться температура

четвер, 18 квітень 2024, 9:50

Синоптики попереджають про суттєве погіршення погоди та зниження температури в Україні. Так, у низці регіонів очікуються заморозки. Про це повідомили в Укргідрометцентрі, передають Патріоти України. Синоптики попереджають про небезпечні та стихійні мет...