Так починалась цивілізація: Де знаходиться найстаріша будівля світу, найстарішого мегаполісу віком у десять тисячоліть (фото)

Протомісто проіснувало близька двох тисячоліть, і в кращі часи налічувало до 8 000 мешканців. При тому, що на більшій частині Євразії тих часів в поселеннях жило як правило по 100–150 осіб.

Розписані стіни, одомашнені тварини, дивовижні статуетки та інші артефакти Чатал-Гьоюка проливають світло на соціальні та релігійні практики стародавньої цивілізації часів неоліту.

Розташований на території сучасної Туреччини, Чатал-Гьоюк став надзвичайним свідченням ранніх архітектурних досягнень людини, що датується приблизно 9 500 роками. Це стародавнє протоміске поселення було свідком людської діяльності протягом двох тисячоліть, починаючи приблизно з 7 500 року до нашої ери, пише IFLScience.Гебеклі-Тепе, місце, що існувало до Чатал-Гьоюка, приблизно в 11 500 роках, є єдиним відомим місцем, старшим за це поселення. Попри їхню близькість у сучасній південній Туреччині, вважається, що ці два об'єкти побудували різні культури.

Епоха, під час якої процвітав Чатал-Гьоюк, ознаменувала поворотний момент в історії людства, що характеризувався переходом від кочових мисливсько-збиральницьких суспільств до зародження сільського господарства.

Археологи сходяться на думці, що складність і багатство ресурсів, необхідних для побудови такого поселення, могло досягнути лише суспільство, добре обізнане із сільськогосподарськими практиками.

Чатал-Гьоюк — це поселення без вулиць, що складалося з будинків, розташованих впритул один до одного, з виходом на дах. Це відрізняє його від Гебеклі-Тепе, який, як вважають, слугував передусім церемоніальним храмом.

Поселення, що охоплює величезну територію приблизно в 34 акри, ймовірно, слугувало домом для населення від 3 000 до 8 000 осіб, зважаючи на його значні розміри.

Тварини мали велике значення для існування цієї громади, про що свідчить наявність кісток домашніх тварин, зокрема, овець і кіз. На стінах Чатал-Гьоюка збереглися дивовижні за красою розписи, що зображують різноманітних диких звірів.

"Божество на троні в оточенні левиць"

Мистецькі зображення жінок також поширені в поселенні. Зокрема, "Божество на троні в оточенні левиць" з Чатал-Гьоюка — неймовірна фігурка з випаленої глини, що зображує оголену жінку на троні з підставками для рук у формі великих котів.

Варто також знати, що найдавніше з вцілілих міст світу, як гадають історики, Єрихон в Палестині був заснований приблизно 9000 років тому

"Нам говорили, що прогноз позитивний": На Рівненщині під час пологів померла дитина, а потім і її мати

п’ятниця, 29 березень 2024, 8:38

На Рівненщині, у Костопільському пологовому будинку, після кесаревого розтину помер новонароджений, а за три дні померла і його мати. У жінки залишилося троє неповнолітніх дітей. Рідні звинувачують лікарів, поліція відкрила кримінальне провадження. Док...

У Краснодарі фекалії затопили вулицю "Руская". Місцева влада виправдовується - "проста дєньгі кончілісь"

п’ятниця, 29 березень 2024, 8:05

Хоча Москва з 2022 року засекретила більшість статистичних даних не лише щодо втрат на фронті але і стану російської економіки та перерозподілу бюджетів, ознаки загального упадку відслідковуються за різними проявами. Як то здороження продуктів харчуван...