Таке відбувається кілька разів на кожні 100 тисяч років: Хаббл виявив зірковий "пончик" розміром із Сонячну систему (фотофакти)

Пристрій відобразив процес, як чорна діра розриває на частини одну із зірок галактики, розтягує її і формує "залишки" у зірковий "пончик" розміром із Сонячну систему.

Телескоп Хаббл натрапив на зірку у формі пончика. При цьому її поглинає темна діра. Про це повідомляє Nasa.

Спочатку зірка проходить поблизу надмасивної чорної дірки у центрі галактики. Потім зовнішні гази втягуються у гравітаційне поле чорної діри. Згодом вона розривається на частини, а її залишки шикуються у пончикоподібне кільце навколо чорної дірки і падають в неї, вивільняючи у процесі величезну кількість світла і високоенергетичного випромінювання.

За словами вчених, такі явища відбуваються лише кілька разів на кожні 100 тисяч років.

"Ці події називаються "приливними обуреннями". Хаббл не може сфотографувати подію зблизька, оскільки поглинена зірка перебуває на відстані майже 300 млн світлових років у ядрі галактики ESO 583-G004", – зазначили астрономи.

Процес поглинання зірки // Фото: Nasa

Шахраї використали соліста гурту ТІК Віктора Бронюка для того щоб ошукати українців

четвер, 2 травень 2024, 2:35

Соліст гурту ТІК Віктор Бронюк заявив, що став жертвою шахраїв. Про це він написав на своїй сторінці в Instagram. . За його словами, невідомі отримали доступ до його особистого Telegram-акаунту. Вони скористалися великою кількістю його прихильників і...

Мовний омбудсмен Кремінь розповів, у скількох школах України досі вивчають російську як окремий предмет

середа, 1 травень 2024, 23:32

Мовний омбудсмен Тарас Кремінь опублікував звіт за 2023 рік щодо дотримання мовного закону у різних сферах діяльності. Згідно з ним, в Україні залишилося три школи, в яких російську мову викладають як окремий предмет. Водночас 20% дошкільнят не розумію...