Такого гігантського Місяця на нічному небі давно не бачили: Не пропустіть полуничну повню 22 червня

Це найнижча повня за останні роки

Повня у червні 2024 року буде незвичайною. Це астрономічне явище настає в ніч через день після літнього сонцестояння (20 червня), і Місяць перебуватиме дуже низько над горизонтом.

Що таке Полуничний Місяць

Першу літню повню називають Полуничний Місяць. Цю назву йому дали індіанці Північної Америки - у них червень був сезоном збору полуниці. Тобто, назва ніяк не пов'язана із зовнішнім виглядом Місяця, а відображає особливості календарного місяця.

Коли спостерігати повню в червні та що таке ілюзія Місяця

Місяць досягне фази повного місяця 22 червня о 04:08 за київським часом (01:08 GMT).

Із Землі супутник виглядатиме повним приблизно за добу до і після цієї дати.

Повний Місяць у червні 2024 року припадає на сонцестояння (коли Сонце перебуває на найвищій точці року), тож він буде найнижчим повним місяцем, до того ж за останні роки. Місяць буде перебувати низько над обрієм і здаватиметься більшим, ніж будь-коли - це називається "місячна ілюзія", і це лише обман зору. Є дуже кумедний спосіб виявити ілюзію Місяця - потрібно подивитись на нього від низу до верху між власних ніг. У такий спосіб наш мозок не сприймає об'єкти, що оточують Місяць, як знайомі та не буде створювати ілюзію.

Побачити дуже великий повний Місяць можна буде лише протягом кількох коротких годин - густе повітря забарвить його в жовтий або помаранчевий колір, приглушить світло і зробить схожим на помаранчеве Сонце.

Мобілізація громадян від 50 років буде чи ні? Нардеп пояснив нюанси

четвер, 26 вересень 2024, 23:55

Директива Командування Сухопутних сил дозволяє мобілізовувати чоловіків 50-60 років винятково за окремим мобілізаційним розпорядженням. Це підтвердив народний депутат, член комітету з нацбезпеки й оборони Верховної Ради Федір Веніславський у коментарі ...

Поки інші ледь зводять кінці з кінцями: Зарплати чиновників в Україні перевищили 55 тис. грн - хто отримує найбільше

четвер, 26 вересень 2024, 22:25

У серпні 2024 року середня зарплата в держустановах зросла на 44,6% і перевищила 55 тисяч гривень, причому керівники стратегічних установ, таких як НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг)...