Тарас Кремінь вживає заходів: Університет, де проректор відмовився переходити на українську та погрожував студентці відрахуванням, може втратити ліцензію

До Київської Академії прикладних мистецтв прийде перевірка дотримання умов ліцензії на здійснення освітньої діяльності, якщо будуть підтвердження, що закон про мову порушувався систематично. Про це повідомив уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь. Як відомо, студентка вишу заявила, що перший проректор вишу Олександр Лубянський публічно розкритикував студентку, яка зробила зауваження, коли той спілкувався на роботі російською мовою.

«Чекаємо відповіді ректорки вищезазначеного навчального закладу пані Світлани Лубянської, її пояснень щодо порушення в освітньому закладі вимог щодо обов’язкового застосування державної мови, пояснень першого проректора Олександра Лубянського, копії документів, що підтверджують рівень володіння ним державною мовою тощо. За результатами держконтролю буде прийматися рішення щодо застосування санкцій відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення», – розповів Уповноважений.

Кремінь додав, що демонстративне нехтування нормами законодавства про державну мову може свідчити про на неналежну організацію освітнього процесу.

«Можуть виникнути підстави для звернення до Міністра освіти і науки стосовно необхідності проведення заходів державного нагляду (контролю) щодо дотримання приватним навчальним закладом вимог ліцензійних умов на здійснення освітньої діяльності», – додав він.

Зазначимо, відповідно до ч. 1 ст. 21 Закону України «Про державну мову», а також ч. 1 ст. 48 Закону України «Про вищу освіту» мовою освітнього процесу в закладах освіти є державна мова.

Нагадаємо, у столичному приватному виші проректор відмовився переходити на українську, коли студентка заявила, що російська для неї неприйнятна. Натомість почав принижувати дівчину та навіть погрожував відрахуванням. Цю розмову записали інші студенти. Сталося це ще торік у вересні, під час перших зборів студентів.

За словами дівчини, ректор Лубянський запитав, хто проти, щоб він розмовляв російською? Марічка підняла руку.

Студентка каже, педагога це розлютило. Спочатку чоловік сказав їй «не спекулювати українською мовою», потім почав загрожувати дівчині, згадуючи історію про нотаріуса, який на початку повномасштабного вторгнення хотів узяти з нього за довіреність на транспортний засіб 9 тисяч гривень.

За словами ректора, нотаріус був теж зі Львова чи Львівщини та розмовляв українською.

«Ти взагалі знаєш, хто я!? Я журналіст і можу зробити так, що тебе більше нікуди не приймуть!? Я ж сказав, я не люблю дві речі – нахабства і злодіїв. І ще не люблю тупість. Краще з розумним втратити, ніж з тупим знайти. А ще я люблю своє – свою сім'ю, своє місто, свою академію, а вона мені буде розповідати, якою мовою розмовляти», – кричав ректор Лубянський, розповідає студентка.

Також дівчина зазначила, що окрім неї в аудиторії було ще 40 людей. Крім того, ректор переконував, що напише на Марічку погану рекомендацію і через це її ніде не візьмуть на навчання.

Тому студентка змушена була забрати документи, оскільки, за словами Марічки, більшість лекцій у виші російською мовою. Нині дівчина повернулася до Львова.

Далі, каже Марія, проректор наказав вийти з аудиторії, і навіть пригрозив відрахуванням. “Ти взагалі знаєш, хто я, я журналіст, можу зробити так, що тебе більше нікуди не приймуть. Я йому зовсім не хамила, дуже спокійно говорила. Думала тільки, щоб не заплакати”, - переказує тодішні події дівчина.

Марія випередила погрози і забрала документи з вишу. Зараз вчиться у львівській політехніці і лише через дев'ять місяців наважилася розповісти про інцидент. Записи розмов із проректором надіслала журналістці та блогерці Емі Антонюк, яка їх оприлюднила, й історія набула розголосу. “Велике питання, де ще ці люди, яким важлива українська, де ще можуть претендувати на обслуговування, сервіс українською? В Канаді? Якась є на Марсі колонія? Я раніше казала, спочатку заходить в країну російська культура і російська мова, а потім російський танк, і я казала, подивіться в підручники з історії, тепер я кажу: подивіться у вікно”, - каже блогерка.

Проректор Олександр Лубянський підтверджує, що мовний інцидент був. «Я не проводив лекцію, це була дружня співбесіда. А яким тоном вона попросила, сказала би: шановний Олександре Володимировичу, а можна спілкуватися… А то “я вимагаю" чи щось таке. Я як відреагував, ну командирським тоном, я їй зробив зауваження, що вона неввічлива», - переконує він.

Ректорка вишу каже, тоді студентка з приводу інциденту до неї не зверталася, а розголос через дев'ять місяців називає провокацією проти вишу. «До речі, Світлана Павлівна (ректорка - ред. ) за цей конфлікт подала на розлучення», – розповідає проректор про розлучення із дружиною, яка і є його керівницею.

На інцидент уже відреагував мовний омбудсмен. Каже, скарги на цей приватний виш надходять не вперше, тож будуть службові перевірки та кадрові рішення.

«Має ознаки порушення закону про мову за двома напрямками: ознаки приниження української мови, як державної, називаючи її київським нарєчієм. А по-друге - це порушення 21 статті – мова освітнього процесу», – додає уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

Загалом від початку року до Офісу омбудсмена надійшло майже тисяча звернень щодо мовних порушень у різних сферах.

У культового паризького кабаре Мулен Руж в Парижі обвалилися лопаті знаменитого вітряка (відео)

п’ятниця, 26 квітень 2024, 0:55

У ніч на 25 квітня в Парижі обвалилися лопаті знаменитого вітряка Мулен Руж. Падіння також пошкодило фасад паризького кабаре, розташованого в паризькому районі Пігаль. Про це повідомляє телеканал BFM TV. . Оскільки інцидент стався вночі, обійшлося бе...

Легендарний тренер назвав найкращого футболіста України

четвер, 25 квітень 2024, 23:55

Колишній тренер збірної України та Динамо Йожеф Сабо оцінив якість гравців національного чемпіонату, передають Патріоти України. За словами іменитого фахівця, найкращим гравцем є Володимир Бражко. «Немає в нас класних футболістів. Для мене № 1 — це Бра...