Тарифи на світло змінюватимуть: До чого готуватись українцям після опалювального сезону

В Україні мають намір змінити тарифи на електрику - імовірно, у бік підвищення. Очікується, що це станеться після закінчення опалювального сезону. Причиною називають необхідність відновлення енергетичної інфраструктури та встановлення "справедливої ціни", передають Патріоти України.

Про це повідомив голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), Костянтин Ущаповський. Він нагадав, що тариф на електроенергію для населення не переглядався з 2017 року.

"Були сильні удари по енергетичній інфраструктурі. Втрати від цього обчислюються великою сумою. …І нам потрібно думати, за які кошти відновлювати. Адже війна триває. Окрім міжнародної допомоги, основним джерелом коштів для цього мають стати кошти, закладені у тариф на електроенергію", – сказав Ущаповський.

При цьому він запевнив: за будь-яких рішень, насамперед враховуватимуться інтереси малозахищених верств населення. Щоб "їх це торкнулося найменше".

Як хочуть міняти тарифи

За словами Ущаповського, наразі в уряді разом із Міненерго, НКРЕКП та Мінсоцполітики працюють одразу кілька робочих груп, які розглядають різні варіанти перегляду тарифу. Зокрема:

  • одна з них передбачає модифікацію чинної системи субсидій;
  • інша – різні тарифи, залежно від обсягів споживання.

Фінальне ж рішення прийматиме уряд. І станеться це, за словами Ущаповського, "не раніше ніж через місяць-два – вже після закінчення цього опалювального сезону".

"Головне – забезпечити відкритість та прозорість процесу перегляду тарифів на електроенергію та врахувати потреби тих споживачів, які постраждали від наслідків війни найбільше. Ми готові платити за електроенергію за справедливою ціною. І зараз дуже важливо, щоб зробити цю ціну справді справедливою", – підсумував він.

На Великдень Землю накриє сильна магнітна буря: Стало відомо, скільки триватиме

неділя, 5 травень 2024, 12:28

Геомагнітний шторм, який почався в останній день квітня, ще триває. Від 4 травня на Землі вирує чотирибальна магнітна буря, яка за К-індексом вважається середньою. Вже сьогодні, 5 травня, очікується магнітна буря потужністю у п’ять балів (за К-індексом...

Який час, такі і вітання: Українські пілоти показали креативну великодню листівку

неділя, 5 травень 2024, 11:56

Українські пілоти привітали співвітчизників зі святом Воскресіння Христового. Оригінальну листівку опублікувало командування армійської авіації Збройних сил України у Facebook, передають Патріоти України. На фото зображений військовий літака, у якому ...