Те, що кожному варто усвідомити про себе вчасно: Американські вчені виявили точний індикатор старіння організму і розповіли як цьому протистояти

Учені з клініки Майо виявили, що здатність людини зберігати рівновагу є точнішим індикатором старіння, ніж сила м’язів або хода. Результати дослідження, опубліковані в журналі PLOS ONE, свідчать про те, що саме рівновага найшвидше погіршується з віком, передають Патріоти України з посиланням на NV.

У дослідженні взяли участь 40 здорових людей старше 50 років. Учасники проходили різні тести, що оцінювали силу м’язів, рівновагу і ходу. Виявилося, що здатність стояти на одній нозі, особливо на недомінантній, знижувалася у всіх учасників із віком. При цьому сила м’язів і параметри ходи змінювалися менш значно.

Автори дослідження пояснюють це тим, що для підтримання рівноваги необхідно задіяти не лише м’язи, а й органи зору, вестибулярний апарат і нервову систему. З часом ці системи стають менш ефективними, що призводить до погіршення рівноваги.

Втрата рівноваги значно підвищує ризик падінь, особливо у літніх людей. Падіння можуть призвести до серйозних травм, переломів і навіть інвалідності. Тому збереження рівноваги є одним із ключових чинників для підтримання якості життя в літньому віці.

На щастя, рівновагу можна тренувати. Вчені рекомендують включати у своє повсякденне життя вправи, спрямовані на поліпшення балансу. Наприклад, можна стояти на одній нозі, виконувати вправи на балансборді або займатися йогою.

"Облили мазутом двері": У Києві могли підпалити відділення "Укрпошти" через повістки ТЦК

понеділок, 28 жовтень 2024, 10:44

У Києві невідомі здійснили підпал двох відділень "Укрпошти", ймовірно, через доставку мобілізаційних повісток, які листоноші розносять від територіальних центрів комплектування (ТЦК). Про інцидент повідомив у своєму дописі в Facebook письменник Андрій ...

Родичі кажуть, що його побили: У лікарні Рівного чоловік помер через 7 днів після мобілізації

понеділок, 28 жовтень 2024, 10:30

22 жовтня 2024 року у лікарні в Рівному помер Юрій Процик, якого 16 жовтня мобілізували. Рідні підозрюють, що його побили, що й могло стати причиною смерті. Про це повідомила у фейсбуці родичка померлого Марія Процик, передають Патріоти України. За її ...