Те, що варто знати туристам, а не ухилянтам. Перелік найкращих місць Тиси для сімейного відпочинку

Якщо звбрались влітку на Закарпаття, варто знати: тут є чимало відпочинкових місць для купання у Тисі, прогулянок цікавими та історичними місцями, а в центрі Європи, побуваєте, не перетинаючи кордону

Пропонуємо вашій увазі підбірку локацій відпочинку на Тисі, та поблизу неї, для затишного відпочинку з родиною, або гамірної компанії друзів. Мало кого залишить без гарних вражень цей чарівний куточок нашої країни, зазначають Патріоти України.

Лікувальна сіль на берегах Тиси

Перша локація – Солотвино. Це невеличке селище у Тячівському районі, неподалік румунського кордону. Солотвино розташоване на правому березі Тиси. Давня назва "Слатіна" румунською означає "ропа", тобто солона вода. Тут пролягав Соляний шлях до країн Західної Європи, а вздовж нього будували оборонні укріплення, замки.

Вода соляних озер Солотвина за своїми лікувальними властивостями аналогічна водам Мертвого моря. Перше озеро з'явилося кілька десятків років тому на місці шахти Кунікунда, яка відпрацювала свій ресурс ще у минулому столітті. З часом площа водойм на місці просідання ґрунтів збільшувалась і нині сягає майже 10 га. Вода у цих озерах дуже солена і корисна для лікування хвороб нервової системи, радикулітів, плевритів, артритів, захворювань шкіри. Місцеві грязі дають позитивний ефект при лікуванні серцево-судинної системи, нервової системи, урологічних захворювань, псоріазу тощо.

Фото: турінформ Закарпаття

Крім знаменитих озер, у Солотвино є ще і не менш знамениті соляні шахти. Туди з'їжджались лікуватися від астми, туберкульозу й інших захворювань дихальних шляхів..

У Солотвино є багато відпочинкових комплексів, готелів, які приймають відвідувачів. Майже у всіх є басейни, лежаки і облаштовані місця для відпочинку. Зі Львова, Києва, Воловця, Мукачевого, Берегово, Хуста до Солотвино їздять поїзди. Інший варіант добирання – до Мукачевого будь-яким потягом ужгородського напрямку, далі – автобусом до Солотвино.

Замок, що допомагав контролювати Тису

Відмінний відпочинок той, де окрім фізичного відпочинку ще й пізнаєш щось нове і цікаве. Якщо вже будете на Закарпатті, то можна відвідати середньовічний замок Нялаб в селищі Королево.Збудований він у середині XIII століття як мисливський будинок угорського короля Іштвана V. Пізніше це була фортеця, яка стала однією із оборонних постів на соляному шляху з Мармароської долини.

Фото: tourinform.org.ua

Окремі дослідники, пише Карпатський об'єктив, пов’язують виникнення укріпленої фортеці на місці мисливського будинку із подіями монголо-татарської навали на Угорське королівство в 1241–42 роках. Катастрофічна поразка угорських військ та кількарічна окупація країни монголами спонукали монархів розпочати масштабну кампанію з будівництва кам’яних замків майже по всій території королівства, особливо прикордонних. "Нялаб" належав до тих твердинь, функцією яких був саме захист кордону. Розташований на вершині пагорба, замок став важливим військовим форпостом Угочанського комітату й Верхньої Тиси. Висота замкової гори – 52 метри. У часи, коли ще не був побудований суперміцний Хустський замок, безпеку на "Соляному шляху" та кордоні забезпечував саме "Нялаб". Ще однією важливою функцією був власне контроль за річкою Тиса, яка протікає від замку за 300 метрів.

Фото: zamky.com.ua

Шаян, Силоамська купальня

Шаян – це село в Україні, де видобувається мінеральна вода Шаянська. Перші згадки про Шаян, як лікувальні купелі були у XIX столітті. Село оточене невисокими горами з округлими вершинами. Тут серед мальовничої природи, на лівому березі Тиси, розташований санаторій "Шаян". Біля підніжжя гори Великий Шаян, що разом з горами Середній і Малий Шаян оточує курортну зону, комплекс максимально підходить для відпочинку від гамірного міського життя.

Неподалік від курорту Шаян, ліворуч від дороги (при виїзді з села) на терасі зібрано колекцію крем'яних, кварцитових і андезитових виробів часів палеоліту.

Ще один відпочинковий комплекс неподалік Тиси – "Озеро Силоамська купальня". На 6-ти гектарах території розташовані п'ять двоповерхових котеджів, ресторан, озеро з розважальною зоною. Є мангали, альтанки і дитячий майданчик.

Фото: tourinform.org.ua

Географічний центр Європи і водоспад-рекордсмен

Ще одна родзинка Закарпаття – у цій області розташований Географічний центр Європи, що неподалік села Ділове.

Його визначили ще у 1885-1887 роках географи з Імператорсько-Королівського військово-географічного інституту у Відні. Вони проводили геодезичні дослідження на території сучасної Закарпатської області, що були потрібні для будівництва залізниці. Геологи встановили на території села Ділове біля дороги, що з’єднує Мукачево і Рогатин пам'ятний знак з таким написом: "Locus Perennis Delicentissime cum libella librationes quae est in Austria et Hungaria confectacum mensura gradum meridionalum et paralleloumierum Europeum. MD CCC LXXXVII". У перекладі з латини це означає: "Це постійне, точне вічне місце, визначене спеціальним апаратом, виготовленим в Австро-Угорщині, в Європейській системі широт і довгот. 1887".

Зараз внизу під кам’яним знаком є невеличка кнопочка, яка символізує точний центр Європи. Туристи дуже люблять доторкнутись до центру Європи та загадати бажання. Місцеві кажуть, що після того, як доторкнешся до пам’ятного знаку, обов’язково вирушиш у мандри Європою. Навіть, якщо ти цього не планував.

Фото: focus.ua

Село Ділове, повз яке протікає ріка Тиса, є дуже мальовничим – над ним височіють Карпати. Місце ідеальне для тих, хто хоче побути наодинці з природою. На схід від села є Ялинський водоспад. Він має висоту 26 метрів і вважається найвищим водоспадом Українських Карпат.

Заповідник із рисями та ведмедями

Поблизу річки Тиси є також Кузійський, або Трибушанський заповідник, що є об'єктом Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Заповідник обмежений річкою Тисою (зі сходу і півдня) та долиною річки Косівської (із заходу). У південній частині масиву розташована смуга юрських мармуроподібних вапняків, що утворюють численні скелі, серед яких виділяється скеля Соколине Бердо.

Кузійський заповідний масив входить до складу транскордонного природного об'єкта "Древні та первісні букові ліси Карпат та інших регіонів Європи", що складається з 78 окремих масивів, які розташовані на території 12 країн.

Гуляючи поміж деревами цього заповідника, можна побачити саламандру плямисту, рись, лісового кота, сарну, диких кабанів і навіть ведмедів. З птахів водяться беркути та рідкісні види дятлів. На території масиву розташовані цікаві туристичні об'єкти: Полонсько-Кузійський водоспад, водоспад Лихий, водоспад Кам'яний, Скеля Соколине Бердо, а також покинуті залізорудні штольні.

Хуст і ранчо з оленятами

Хуст є одним із найстаріших і найкрасивіших міст не тільки на Закарпатті, але й в Україні. Оточене невеликими хребтами вулканічних Карпат, омите водами двох річок, одна з яких – Тиса. Власне на її берегах і розташований міський пляж, де можна насолодитися сонцем, гірським повітрям, чистою водою та неймовірними краєвидами.

Місто лежить у підніжжі Замкової гори. А руїни Хустського замку (XI-XVІІІ ст.), збудованого для охорони Соляного шляху, овіяні легендами. За однією з них, під руїнами замку похована дочка Ярослава Мудрого Анастасія, яка була дружиною угорського короля.

Неподалік міста також розташовані равликова ферма, ранчо з оленятами, страусина ферма, долина нарцисів, сироварні та інші туристичні локації.

Фото: karpaty.love

Їдучи на Закарпаття слід пам'ятати, що тут потрібен спеціальний дозвіл від прикордонників, якщо ви будете перебувати у 5-кілометровій прикордонній смузі. Подати заяву на оформлення такого документа відтепер можна на порталі за посиланням https://bit.ly/44cHNFb. А чи входить населений пункт до 5-кілометрової прикордонної смуги, перевіряйте на зручній онлайн-мапі порталу https://bit.ly/3JBFT7I.

У когось зламався прибутковий бізнес: У США ураган виніс на пляж кокаїн на мільйон доларів

середа, 7 серпень 2024, 10:00

В американському штаті Флорида ураган виніс на пляж десятки пакунків з кокаїном. Їх знайшов відпочивальник, якому пакети видалися підозрілими, повідомляє Bild, передають Патріоти України. Поліцейські, що прибули на виклик, виявили у пакунках кокаїн на ...

Тариф на газ в Україні злетять? Скільки доведеться платити за кожен куб та чи збільшать до "ринкової" ціни

середа, 7 серпень 2024, 9:52

В Україні тариф на газ для населення не зміниться щонайменше до кінця квітня 2025-го. За кожен кубометр доведеться платити 7,96 грн. І хоча в "Нафтогазі" й заявляють, що ринкова ціна значно вища, насправді в газовій галузі склалась унікальна для Україн...