Техніка дорога, мають не усі: COVID-19 можна заразитися через гривні, банки дезінфекцію не проводять

За інформацією радника голови правління Кредитвест Банку Василя Невмержицького, спеціальну противірусну обробку банки не застосовують.

Коронавірус може виживати на банкнотах до 28 днів при температурі 20 градусів Цельсія. При цьому українські банки, незважаючи на рекомендації НБУ, не займаються знезараженням банкнот. Про це з посиланням на анонімні розмови з банкірами повідомило видання UBR, передають Патріоти України.

Так, співробітники деяких банків на умовах анонімності розповіли, що насправді ніхто всередині банків, по суті, не дбає про знезараження саме банкнот, мовляв, НБУ роздав рекомендації, а ви що хочете, те й робіть.

Вся справа в тому, що купюри, які привезли інкасатори, не можуть бути перераховані касиром і оприбутковані до їх знезараження. Їх попередньо необхідно помістити в приміщення, яке повинно мати спеціальний статус – це має бути сховище, окреме від основного, де банкноти повинні перебувати під ультрафіолетом певний час.

"А це означає, що і потрапити на коррахунки банків ці кошти не можуть. Гроші не працюють. Їх не можна, наприклад, покласти на overnight (послуга короткострокового "нічного" кредиту – ред.). Банк зазнає збитків. Як тільки вийшли ці рекомендації НБУ, ми обговорювали, як їх виконувати. А ніяк", – розповідають співробітники банків.

За інформацією радника голови правління Кредитвест Банку Василя Невмержицького, спеціальну противірусну обробку банки не застосовують. Проблема в тому, що це досить дорога і громіздка техніка, щоб нею можна було оснастити хоча б головні офіси і філіали. Хоча таке обладнання є в Нацбанку.

"Раніше в Нацбанку заявляли, що банкноти знезаражуються і при упаковці додатково піддаються температурному шоку в печі. Тому з певним ступенем упевненості можна говорити про те, що пачки банкнот з маркуванням НБУ на пакувальній стрічці безпечні з точки зору вірусів і бактерій", – вважає Невмержицький.

ТЦК загрожує повний колапс: Раді доведеться правити закон про мобілізацію

субота, 27 квітень 2024, 1:45

Як пише видання Texty, територіальні центри комплектування (ТЦК) не встигнуть актуалізувати дані усіх військовозобов’язаних за 60 днів, як того вимагає новий закон про мобілізацію, і це створить додатковий хаос, передають Патріоти України. "Управлінсь...

Не холодно і не спекотно: На вихідні настане така погода, що трапляється раз на рік - синоптик

субота, 27 квітень 2024, 0:55

На вихідних в Україні очікується чудова весняна погода з комфортною температурою. Про це повідомила синоптик Наталка Діденко на своїй сторінці Facebook. "Вихідними, 27-28 квітня, в Україні буде така погода, яка буває чи не раз на рік", - каже вона. ...