Технологічний прорив: На 60% більше енергії та на 30% дешевше: В Японії розробили поліпшені акумулятори без застосування коштовного та небезпечного кобальту

Дослідники з Токійського університету розробили прототип безкобальтової літій-іонної батареї, яка може зберігати приблизно на 60% більше енергії, ніж альтернативи того самого розміру. Про це повідомляє портал Nikkei Asia.

Літій-іонні акумулятори, що використовуються для живлення різних пристроїв, від смартфонів до електромобілів, зазвичай мають електроди, що містять кобальт, нікель і марганець. Але вчені працюють над альтернативами, що не містять кобальт, оскільки цей матеріал дорогий і дуже шкідливий для навколишнього середовища.

Одним із прикладів є літій-залізо-фосфатні батареї або батареї LFP. Використовуючи літій-залізо-фосфат, ці елементи можна зробити приблизно на 30% дешевше, ніж звичайну літій-іонну батарею.

У пошуках ефективнішої альтернативи команда Токійського університету створила батарею з електродами, що містять літій, нікель, марганець, кремній і кисень. Таке поєднання елементів дає змогу створювати батареї з більш високою напругою. Але відомо, що компоненти таких батарей виходять з ладу, що ускладнює тривале використання.

Дослідники вирішили цю проблему, використовуючи нещодавно розроблений електроліт. Їхній прототип невеликої батарейки-таблетки зберіг 80% своєї місткості після 1000 циклів розрядження. Його щільність енергії приблизно на 60% вища, ніж у батарей LFP, і потенційно навіть вища, ніж у типової літій-іонної батареї, що містить кобальт.

Команда стежитиме за тим, як батарея зношується протягом кількох років. "Ми розглянемо способи співпраці з компаніями, зацікавленими в комерціалізації технології, зокрема за допомогою ліцензування", — заявив професор Токійського університету Ацуо Ямада. За його словами, наявне виробниче обладнання може бути використано для виробництва батарей у великих масштабах.

Молочка перетворюється для більшості українців на розкіш: Експерти прогнозують подальше зростання цін

субота, 27 липень 2024, 19:00

У червні зростання цін на продукти прискорилося і стало найбільшим з початку 2024 року, нагадують Патріоти України. Восени ще подорожчають п’ять категорій продуктів, серед них і молоко. . Скільки зараз коштує молоко в Україні та чому ціна на нього зро...

Музичний фестиваль "Рандеву" в Юр Малі: Вєрка Сердючка зі сцени звернулася до Алли Пугачової (відео)

субота, 27 липень 2024, 18:00

26 липня, стартував щорічний музичний фестиваль "Рандеву" в Юрмалі, який організувала латвійська співачка Лайма Вайкуле. Не секрет, що на захід вона запросила і українських виконавців, зокрема, Настю Каменських, Макса Барських, ALEKSEEV та Вєрку Сердюч...