Технологія для освоювання далеких світів: У США представили прототип робота, виготовленого з криги - IceBot

Матеріал містить як багатообіцяючі перспективи, так і конструктивні виклики, котрі доведеться ще подолати

Американські інженери створили прототип двоколісного робота IceBot, основні елементи конструкції якого складаються з водяного льоду. Незвичайний пристрій було описано в статті «Роботи, зроблені з льоду: аналіз виробничих технологій» співробітників Пенсільванського університету Девіна Керролла і Марка Йіма, зазначають Патріоти України.

У своїй анотації два учасника пишуть: «Лід дозволяє підвищити гнучкість конструкції системи, дозволяючи проектувати і будувати роботизовану конструкцію після розгортання після того, як завдання і перешкоди на місцевості будуть краще визначені і проаналізовані».

Очевидно, що з цією потенційною технологією пов’язано безліч проблем і перешкод. Однак, це тільки попередня робота.

«Мобільна роботизована платформа з льоду представлена як доказ концепції і першої демонстрації», — зазначають автори.

Icebot заснований на конструкції антарктичних всюдиходів і має конструктивні елементи з льоду. Робота була заснована на двох припущеннях: робот буде працювати при мінусових температурах, і всі розрахунки побудовані на середньорічних температурах на станції Мак-Мердо в Антарктиді. Крім того, брили льоду легко доступні.

У їхній статті також представлені принципи проектування: компоненти повинні бути спроектовані так, щоб відводити тепло, вся електроніка, приводи і джерела живлення повинні бути ізольовані від плавлення.

Експерименти показали, що під час руху робота при кімнатній температурі через деякий час між ним і поверхнею утворюється тонкий шар води, який зменшує зчеплення. Колеса робота починають прослизати, і його рухливість знижується.

При температурі нижче нуля(випробування проходили при -17 градусів Цельсія) робот може впевнено рухатися по рівній крижаній поверхні і долати підйоми до 1,5 градусів.

«Ця робота — крок до створення легкої, адаптованої роботизованої системи, здатної працювати в негативних середовищах. Ця система піддається самореконфігураціі, самовідтворенню і самовідновленню», — пишуть автори проекту.

Тим неї менше, конструкторам доведеться вирішити багато проблем, перш ніж крижані роботи почнуть досліджувати хоча б Антарктиду, не кажучи про інші планети.

В Україні запустили мапу провайдерів, які надають інтернет під час блекаутів

четвер, 25 квітень 2024, 18:59

Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров показав мапу провайдерів з усієї України, які працюють під час відключення світла. Мапа показує, чи може провайдер у конкретному будинку дати доступ до інтернету від 4 до 72 годин під час відключен...

Українцям не платитимуть "другу пенсію" - у Раді провалили законопроєкт

четвер, 25 квітень 2024, 18:54

Народні депутати провалили у першому читанні законопроєкт про т. зв. другу пенсію - накопичувальне пенсійне забезпечення. Документ не набрав необхідної кількості голосів - за нього проголосували лише 214 нардепів. Про це повідомив перший заступник голо...