Тепер усе сходиться! Зроблено вражаюче відкриття про Лохнеське чудовисько

Палеонтологи знайшли хребець стародавньої рептилії, яка схожа на Нессі та, як виявилося, заселяла майже всі океани світу ,передають Патріоти України.

Як пише New Atlas, учені з'ясували, що єдиний хребець, який дістали з валуна в струмку в Новій Зеландії в 1978 році, належав найстарішій морській рептилії в Південній півкулі. Раніше палеонтологи не знаходили жодного свідоцтва існування цієї рептилії, яка за дивним збігом обставин, дуже схожа на Лохнеське чудовисько.

Вік знайденої скам'янілості становить 246 млн років, що робить рептилію найстарішою з коли-небудь знайдених у регіоні.

Відкриття було зроблене палеонтологами зі Швеції, Норвегії, Нової Зеландії, Австралії та Східного Тимору. Група дослідників натрапила на знахідку, аналізуючи колекції скам'янілостей, які так і не були ідентифіковані.

Команда змогла визначити, що цей шматок стародавнього хребця належить нотозавру, який населяв південне полярне узбережжя в суперокеані Панталасса.

"Нотозавр із Нової Зеландії майже на 40 млн років старший за раніше відомі скам'янілості завроптеригій із Південної півкулі. Також ми з'ясували, що ці стародавні морські рептилії жили в мілководному прибережному середовищі, що рясніло морськими істотами", — каже провідний автор дослідження з Музею еволюції в Університеті Упсали Бенджамін Кір.

Нотозаври належать до вимерлого надзагону рептилій, відомого як завроптеригії. Вони були змушені повернутися із суходолу у воду після того, як на Землі відбулося масове вимирання. Незважаючи ні на що, цей вид рептилій зміг швидко адаптуватися до нового водного середовища існування, де процвітав протягом понад 180 млн років.

Досі вчені вважали, що нотозаври мешкали тільки у водах Арктики та південно-західного Китаю. "Насправді нотозаври виникли поблизу екватора, а потім швидко поширилися як на північ, так і на південь", — зазначає Кір.

Таке відкриття спростовує загальноприйняту думку, що нотозаврам знадобилися мільйони років для того, щоб розселитися в інші регіони планети, зокрема дістатися Південного полюса.

"Початок ери динозаврів був обумовлений глобальним потеплінням, що дало змогу морським рептиліям процвітати на Південному полюсі. Наше дослідження також вказує на те, що стародавні полярні регіони були маршрутом, яким проходили найперші в історії міграції, багато в чому схожі на ті, що здійснюють сьогодні кити", — додає вчений.

Довжина нотозаврів могла сягати 7 метрів, а походять вони від наземних ящірок, які мали веслоподібні кінцівки, довгі шиї та гострі конічні зуби.

Нагадаємо, протягом 1500 років озеро Лох-Несс є частиною шотландських легенд, а в останньому столітті прославилося своїм чудовиськом, яке ласкаво називають Нессі.

Мобілізація громадян від 50 років буде чи ні? Нардеп пояснив нюанси

четвер, 26 вересень 2024, 23:55

Директива Командування Сухопутних сил дозволяє мобілізовувати чоловіків 50-60 років винятково за окремим мобілізаційним розпорядженням. Це підтвердив народний депутат, член комітету з нацбезпеки й оборони Верховної Ради Федір Веніславський у коментарі ...

Поки інші ледь зводять кінці з кінцями: Зарплати чиновників в Україні перевищили 55 тис. грн - хто отримує найбільше

четвер, 26 вересень 2024, 22:25

У серпні 2024 року середня зарплата в держустановах зросла на 44,6% і перевищила 55 тисяч гривень, причому керівники стратегічних установ, таких як НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг)...